Penderyn Single Malt Welsh Whisky CELT

70cl
€ 50,50

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Penderyn Celt Peated Welsh Single Malt Whisky
Kelt is een gloednieuwe toevoeging aan het Penderyn gamma. Het is een 41% single malt whisky afgewerkt in gepekelde vaten. Hij sluit aan bij recente bottelingen van Legend & Myth met een nieuwe animatie van de traditionele Welshe draak op de branding.

Proefnotities
Milde turfaroma's, de vroege ochtend aan de rotsachtige zee en de warme marmelade-op-toast strijden om onze aandacht. Een zeer frisse en schone whisky, prachtig gedistilleerd, geeft plezier vanaf de eerste slok. In de mond begint het met een grote zoetheid voordat de rokerige, licht medicinale smaken naar beneden komen. Daarna volgt een lichte bitterheid die een lange en aanhoudende frisse smaak in de mond achterlaat.

Het domein

De Welsh Whisky distilleerderij, bekend onder de naam van Gwalia Distillery, is gelegen in het pittoreske plaatsje Penderyn. Midden in het unieke en schilderachtige landschap van het Brecon Beacons Nationale park. Dit gebied staat bekend om de spectaculaire berglandschappen, moerasland en valleien, snelstromende rivieren en ruige watervallen. Een van de bekendste watervallen is de populaire Swyd-Yr-Eira waterval, die op loopafstand van de distilleerderij naar beneden valt. Op 14 september 2000 vond de unieke gebeurtenis plaats, dat er in Wales, voor het eerst sinds honderd jaar, weer whisky werd gedistilleerd. Wales had, zoals alle Keltische staten in die tijd, vroeger al een lange traditie van whisky stoken. Het gaat zelfs terug naar de 4e eeuw, toen stichtte destijds een man met de naam, Renault Hir of Bardsey Island, al een distilleerderij. De laatste distilleerderij in Wales sloot in 1896 haar deuren. Deze distilleerderij was bij het plaatsje Bala gelegen en was eigendom van de familie Evan Williams, die later naar Amerika emigreerden en daar de Kentucky Whiskey Industrie oprichtte. Deze sluiting van de distilleerderij was het gevolg van een religieuze opleving met de daarbij enorme drang om kerken te bouwen, en het alcohol gebruik behoorlijk deed dalen.