• Gratis verzending vanaf € 125
 • Snelle levering
 • Exclusieve wijnen

FAQ

Wijnsoorten

Wat is een jong te drinken wijn?

Dit is wijn gemaakt om direct of kort na het bottelen te drinken. Jong te drinken wijn is ongeschikt om te rijpen en zal na verloop van tijd achteruit gaan in smaak. Veruit het grootste gedeelte van de wijnen is gemaakt om jong te drinken.

Wat is een bewaarwijn?

Dit is wijn speciaal gemaakt om beter te gaan smaken na rijping. Een bewaarwijn is niet gemaakt om jong te drinken en is, na het bottelen, sterk qua smaakintensiteit. Als een bewaarwijn goed is gemaakt, zal de wijn na het rijpen op de fles over het algemeen smaakvoller zijn dan jong te drinken wijn. Een klein gedeelte van de wijn te koop in de handel is gemaakt om te bewaren.

Wijn bestellen

Kan ik als horeca of groothandel bestellen?

Uiteraard! Vul even ons contactformulier in met uw specifieke vragen en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Levering

Hebben jullie ook cadeauverpakking?

We beschikken over een mooi gamma aan stijlvolle cadeauverpakkingen zoals luxe-etui’s en houten kisten. Deze cadeauverpakkingen kunnen evenwel niet met onze transportpartner DPD verzonden worden en moeten afgehaald worden in onze winkel in Tongeren of in onze kantoren in Bilzen. Contacteer ons voor een oplossing op maat indien u een levering aan huis wenst.

Uit welke leveropties kan ik kiezen?

 • Bezorgen (thuis of op een ander adres): Wijnhuis Christiaens garandeert u een snelle afhandeling en levering van uw online bestelling in samenwerking met onze transportpartner DPD. Met DPD Predict ontvangt u zonder meerprijs nauwkeurige informatie over het tijdvak van uw bezorging.
 • Ophalen in de winkel te Tongeren of onze kantoren te Bilzen: Wilt u uw bestelling ophalen in onze winkel of kantoren? Dat kan. Geef in het winkelmandje aan op welke locatie u uw bestelling wilt ophalen. Uw bestelling staat klaar binnen 30 minuten!

Wijn bewaren

Waar bewaar ik best mijn wijn?

Wijn staat best op een koele, enigzins vochtige en donkere plaats. Deze plekken zijn alvast aanraders in huis

 • De kelder: de ideale plaats om wijn te bewaren. Het is er koel en donker, de temperatuur is stabiel en kosten voor extra koeling zijn er in principe niet. Let wel op met een te hoge of lage luchtvochtigheid .
 • Een (geïsoleerde) kast: een kast zoals bijvoorbeeld een trapkast, die zowel in de winter als in zomer koel is, is geschikt om wijn in te bewaren. In de ruimte mag geen warmtebron (zoals een verwarmingsbuis) en u kan de ruimte isoleren voor een constanter temperatuur. De ideale bewaartemperatuur zal in een kast waarschijnlijk niet kunnen. 
 • Garage of schuur: een koele ruimte met een stabiele temperatuur is goed voor het bewaren van wijn. Een geïsoleerde kast in deze ruimte is een oplossing om temperatuurschommelingen op te vangen, want tijdens hete zomermaanden kan ook in de garage of de schuur de temperatuur al eens oplopen...
 • Wijnklimaatkast: de temperatuur en luchtvochtigheid worden in een wijnklimaatkast op een constant niveau gehouden. Er zijn zowel grote koelkasten als kleine kasten voor 6 flessen verkrijgbaar. Nadeel is dat een wijnklimaatkast een grote investering is met kosten voor het elektriciteitsverbruik.

Wat is de ideale temperatuur om wijn te bewaren?

Uit onderzoek is gebleken dat ee ideale temperatuur om rode, witte en rosé wijn te bewaren zo'n 10 tot 13 °C is. Maar als de temperatuur tussen de 7-18 °C ligt, zal het dit waarschijnlijk geen merkbaar verschil in smaak opleveren.

Belangrijk is dat de temperatuur niet teveel schommelt. Door grote temperatuurschommelingen zet de vloeistof in de fles uit en breekt de afsluiting van de kurk. Zuurstof kan dan tussen de kurk en fleshals sijpelen.

Wat is de ideale luchtvochtigheid om wijn te bewaren?

De ideale luchtvochtigheid of vochtigheidsgraad om wijn te bewaren ligt rond de 70%. De reden voor het aanhouden van deze luchtvochtigheidsgraad is dat de kurk vochtig genoeg blijft. Bij te droge lucht droogt de kurk uit en krimpt deze waardoor de afsluiting tussen de kurk en de fles wordt verbroken. Hierdoor kan er zuurstof in de wijn sijpelen.

De luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn, want bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaan schimmels in de omgeving. Deze schimmels kunnen in theorie via de kurk in de wijn terechtkomen wat ongewenst is. Tevens is een beschimmelde fles wijn niet fraai om te laten zien aan bijvoorbeeld gasten.

De opslagtemperatuur is evenwel belangrijker dan de luchtvochtigheid.

Waarom moet ik wijn donker bewaren?

Het is belangrijk om wijn donker te bewaren, uit direct zonlicht en in een ruimte zonder UV licht. Zonlicht verwarmt de wijn waardoor het volume in de fles toeneemt. Hierdoor ontstaat spanning op de afsluiting en is er kans dat er zuurstof in de fles komt en de rijping versneld. Tevens is bekend dat onder invloed van licht moleculen in de wijn verbinding met elkaar aangaan en ongewenste geuren en smaken ontstaan. Ook UV licht heeft dergelijke invloeden.

Waarom bewaar ik wijn best liggend?

De stand van de fles wijn is belangrijk als de afsluiting een kurk betreft. De kurk mag niet uitdrogen omdat er dan zuurstof bij de wijn kan komen. De juiste stand van de fles met kurk is horizontaal liggend.

Volgens onderzoek is de ideale stand van een fles met kurk ietsje schuin. De hoek moet zodanig zijn dat de kleine bubbel tussen de wijn in de fles en de kurk de kurk net aanraakt.

Welke wijn is lang te bewaren?

Of een wijn lang te bewaren is, hangt af van de vraag of de wijn profijt zal hebben van rijping. 

Deze algemene regels zijn er met betrekking tot het rijpen van wijn:

 • Rode wijn: hoe hoger de hoeveelheid smaakcomponenten en polyfenolen, in het bijzonder tannine, hoe beter de wijn zich kan ontwikkelen.
 • Witte wijn: hoe zuurder de wijn, hoe langer de wijn zich kan ontwikkelen.

De wijnmaker heeft invloed op het rijpingspotentieel van een wijn. Hij kan bijvoorbeeld meer tannines aan de wijn toevoegen door de schillen langer in contact te laten zijn met het druivensap waardoor het bewaarpotentieel toeneemt. Het is dus aan de wijnmaker of een wijn bewaarpotentieel zal hebben of niet.

Hoe lang is ongeopende wijn te bewaren?

Voor jong te drinken witte, rode en rosé wijn is het overgrote deel in het prijsvork van € 7 à € gemaakt om direct te drinken of maximaal 1 à 2 jaar na het bottelen. Dit gaat zeker op voor rosé en witte wijn. Rode wijn is over het algemeen iets langer houdbaar. 

Jong te drinken wijnen zijn in de winkel over het algemeen de volgende

 • standaard wijn zonder geografische indicatie. Huiswijnen bijvoorbeeld;
 • de meeste rosés;
 • wijn gebotteld binnen 6 maanden na oogst. Een voorbeeld is een wijn met de aanduiding nouveau zoals Beaujolais gemaakt van Gamay druiven.

Wanneer is bewaarwijn 'op dronk'?

Hier is geen precies antwoord op te geven, het is namelijk onvoorspelbaar. Dit komt doordat er veel factoren zijn die de rijping beïnvloeden zoals de samenstelling van de wijn en externe factoren zoals temperatuur, zuurstof en licht. Experts en wijnmakers kunnen alleen maar opgeven wanneer ze verwachten dat de wijn op z’n best zal zijn. Ook zijn er verschillen per jaargang. De samenstelling van wijn is elk jaar anders omdat druiven op andere manier rijpen door bijvoorbeeld klimatologische omstandigheden. Het ene jaar hebben druiven een dikke schil door droogte waardoor de wijn langer te rijpen is, een ander jaar zijn de schillen dun door nattere weersomstandigheden waardoor de wijn minder lang te rijpen is.

Per fles van hetzelfde jaargang komen ook variaties voor. Bijvoorbeeld kan een doos wijn van twaalf gevuld zijn met wijn van verschillende batches. Ook kunnen flessen verschillen omdat er bij de ene fles meer zuurstof door of langs de flesafsluiting is gesijpeld dan bij de andere. De afmeting van de fles kan ook een factor zijn. In een kleine wijnfles is meer zuurstof per volume aanwezig in de fles dan bij een grote fles. Doordat er meer zuurstof in de fles zit rijpt de wijn sneller.

Door de tijd heen heeft men geleerd welke wijnen wel en niet goed te rijpen zijn. De beste bewaarwijnen zijn de Cru Classé wijnen uit de Bordeaux en wijnen van de Pinot Noir druif uit de Bourgogne.

Om te weten te komen wanneer een bewaarwijn het beste te drinken is, loont het vaak om de website van de wijnmaker en recensies van wijnexperts te lezen. Wijnmakers weten als beste wanneer hun wijn het beste op smaak is en zetten dit soms op hun website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Ik schrijf me in