Rebel.lia Blanco 2019 - Bodegas Vegalfaro

Fris, fruitig wit
Spanje
50% Chardonnay, 50% Sauvignon Blanc
Valencia
2019
Diverse tapas, koude voorgerechten met vis en salade met geitenkaas
75 cl
€ 7,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Helder strogeel van kleur met aromatische aroma's van citrus en tropisch fruit zoals limoen, citroen en mango. Lichte geroosterde en kruidige tonen van de eikenveroudering van de Chardonnay. In de mond droog, rijk en zalvend met limoenrasp en perzik fruit. Subtiele kruiden en een knapperige zuurtegraad kleuren de zinderende finale. 


Het domein

Bodegas Vegalfaro bevindt zich in de regio La Plana de Requena-Utiel in de provincie Valencia, waar ze wijnen maken van de oorsprongsbenamingen DO Utiel-Requena, DO Cava en de eigen Pago de Los Balagueses. De Bodega bevindt zich in de onmiddelijke omgeving van de archeologische site Las Pilillas, een Iberische wijnproductiefabriek uit de 7e eeuw voor Christus. Naast de wijnstokken worden er hier ook granen, olijven en amandelen verbouwd.

In 1999 besloot Andrés Valiente om Bodegas Vegalfaro te bouwen om zijn eigen wijnen te bottelen, samen met zijn zoon Rodolfo, technisch directeur van Bodegas Vegalfaro. Eerder maakte zijn overgrootvader Leonardo wijn in zijn kelder en zijn grootvader, Joseph, was een Orujo-distilleerder. Later, in februari 2011, ontving de wijnmakerij de Pago kwalificatie, die wordt beschouwd als de hoogste ranglijst van een wijngaard in Spanje en van waaruit wijnen met bijzondere eigenschappen en kwaliteiten worden verkregen. Dit is een terroirreferentie die vergelijkbaar is met die in andere Europese landen zoals Chateau, Cru, Domaine en Clos in Frankrijk, Castello in Italië en Quinta in Portugal.

De 60 hectare zijn verdeeld in drie zeer verschillende wijngaarden vanwege de kwaliteit van de bodem, het microklimaat en de druivensoorten. Al deze percelen zijn gecertificeerd voor biologische landbouw, evenals de wijnmakerij en wijnbouwfaciliteiten. In de wijngaarden zijn nog nooit pesticiden gebruikt, er heerst een micro-fauna die erg belangrijk is voor de afbraak van organisch materiaal en de opname van voedingsstoffen door de wijnstokken door een "symbiotische relatie" met de wortels, terwijl het helpt bij het beheersen van eventuele plagen. 

Na de oogst in de eerste uren van de ochtend, en na een selectie van de beste druiven, gaat men verder met de afzonderlijke vinificatie van elke wijngaard en van elke druivensoort apart om elke wijnoogst te interpreteren volgens de weersomstandigheden en de groeicyclus. Het wijnproductieproces volgt een strenge kwaliteitscontrole en de parameters worden intern beheerd om te voorkomen dat afvallozingen weer in het milieu terechtkomen. Voor de veroudering van de wijnen gebruikt men hoofdzakelijk Franse eiken vaten, naast een project met de veroudering van rode wijnen in terracotta amforen. Met deze methode verkrijgt men een veroudering van de wijn zonder dat de fruitsensatie of het terroir vermond worden door de houttoetsen.

Deze Rebel.lia wordt gemaakt Chardonnay (50%) en Sauvignon Blanc (50%) druiven afkomstig van de wijngaarden "Finca Casa Alfaro" en "Pasamonte", elk met zeer verschillende bodemkenmerken; de eerste is kleiachtige mergel en de tweede heeft voornamelijk kalkhoudende bodems. Principe van Guyot snoei met groene oogst is om de opbrengsten te beperken en de rijping en smaakconcentratie te verbeteren. De druiven worden geoogst in de eerste week van september wanneer ze hun optimale rijpheid bereikt hebben. Ze worden onderworpen aan een voorverweking bij koude temperaturen met alleen het vrije sap bestemd voor lage temperatuurfermentatie; de Chardonnay druiven rijpen in gebruikte crianza Franse eiken vaten, waarbij handmatige batonnage wordt toegepast.