Pago de los Balagueses Chardonnay 2018 - Bodegas Vegalfaro

Vol wit
Spanje
100% Chardonnay
Valencia
6 maanden op eikenhouten vaten
2018
Heerlijk om van te genieten, kreeft, vis in roomsaus
75 cl
€ 19,45

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Briljant, bleek goudgeel in het glas. Sterke aromatische intensiteit in de neus  van volwassen steen- en tropisch fruit met toetsen van romige vanille, gebak, cederhout en gistachtige aantekeningen van de vatrijping. Zijdezacht, honingzoet in de mond met een levendige zuurtegraad, rokerige vanilletoetsen en een intense finale van exotisch fruit.

In heel Spanje bestaan er amper 15 gebieden met het kwaliteitsmerk Vino de Pago, afkomstig van wijngaarden binnen een vastgesteld gebied waar men wijn maakt van zeer hoge kwaliteit. 


Het domein

Bodegas Vegalfaro bevindt zich in de regio La Plana de Requena-Utiel in de provincie Valencia, waar ze wijnen maken van de oorsprongsbenamingen DO Utiel-Requena, DO Cava en de eigen Pago de Los Balagueses. De Bodega bevindt zich in de onmiddelijke omgeving van de archeologische site Las Pilillas, een Iberische wijnproductiefabriek uit de 7e eeuw voor Christus. Naast de wijnstokken worden er hier ook granen, olijven en amandelen verbouwd.


In 1999 besloot Andrés Valiente om Bodegas Vegalfaro te bouwen om zijn eigen wijnen te bottelen, samen met zijn zoon Rodolfo, technisch directeur van Bodegas Vegalfaro. Eerder maakte zijn overgrootvader Leonardo wijn in zijn kelder en zijn grootvader, Joseph, was een Orujo-distilleerder. Later, in februari 2011, ontving de wijnmakerij de Pago kwalificatie, die wordt beschouwd als de hoogste ranglijst van een wijngaard in Spanje en van waaruit wijnen met bijzondere eigenschappen en kwaliteiten worden verkregen. Dit is een terroirreferentie die vergelijkbaar is met die in andere Europese landen zoals Chateau, Cru, Domaine en Clos in Frankrijk, Castello in Italië en Quinta in Portugal.

De 60 hectare zijn verdeeld in drie zeer verschillende wijngaarden vanwege de kwaliteit van de bodem, het microklimaat en de druivensoorten. Al deze percelen zijn gecertificeerd voor biologische landbouw, evenals de wijnmakerij en wijnbouwfaciliteiten. In de wijngaarden zijn nog nooit pesticiden gebruikt, er heerst een micro-fauna die erg belangrijk is voor de afbraak van organisch materiaal en de opname van voedingsstoffen door de wijnstokken door een "symbiotische relatie" met de wortels, terwijl het helpt bij het beheersen van eventuele plagen. 

Na de oogst in de eerste uren van de ochtend, en na een selectie van de beste druiven, gaat men verder met de afzonderlijke vinificatie van elke wijngaard en van elke druivensoort apart om elke wijnoogst te interpreteren volgens de weersomstandigheden en de groeicyclus. Het wijnproductieproces volgt een strenge kwaliteitscontrole en de parameters worden intern beheerd om te voorkomen dat afvallozingen weer in het milieu terechtkomen. Voor de veroudering van de wijnen gebruikt men hoofdzakelijk Franse eiken vaten, naast een project met de veroudering van rode wijnen in terracotta amforen. Met deze methode verkrijgt men een veroudering van de wijn zonder dat de fruitsensatie of het terroir vermond worden door de houttoetsen.

Deze Pago wordt gemaakt van Chardonnay druiven van meer dan 30 jaar oude wijnstokken uit de Pago de Los Balagueses wijngaard; een enclave van 3 hectare te midden van pijnboombossen, aromatische planten en amandelbomen op jaar gelegen op een hoogte van meer dan 780m. De oogst is afkomstig van geselecteerde wijngaardpercelen met een lage productie, uitgevoerd tijdens het eerste kwartaal van september op het moment van optimale rijping van de druiven. Ontsteling en zachte persing met maceratie vóór de gisting bij lage temperatuur gedurende 8 uur. Rijping gedurende 6 maanden in 225l Frans eiken vat - 70% nieuw eiken en 30% gebruikt eiken, op fijne droesem met handmatige battonage om de rijkere volheid in de mond te bereiken. Flesveroudering van een jaar voor de release.