Proefpakket Bourgogne 2014

Vol wit
Frankrijk
Chardonnay
Bourgogne
2014

Normale prijs: € 281,50

Special Price € 255,90

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

In tegenstelling tot 2012 en 2013 verliep de bloei in 2014 perfect. Het voorjaar was echter erg droog, bijna te droog. Maar precies op het moment dat de wijngaard het zwaar begon te krijgen sloeg het weer om en werd de Bourgogne getrakteerd op enkele forse buien. Die vielen dus op het juiste moment en zorgden ervoor dat de rijping door kon gaan. De zomer bleef daarna koel en vochtig, maar dit leidde verder niet tot grote problemen. Begin september kwam het mooie weer terug, waardoor de druiven in alle rust konden uitrijpen. De koele zomer zorgde in dit geval voor de aanwezigheid van mooie zuren, terwijl de druiven ook een perfecte rijpheid bezitten. Kortom, een zeer goede balans, die in de wijnen terug te vinden zal zijn. Zoals boven reeds beschreven is het jaar 2014 qua omvang klein: delen van de Côte d’Or, met name Meursault, Volnay, Pommard en Beaune, werden voor het zoveelste jaar achtereen getroffen door hagel, met alle gevolgen van dien. De kwaliteit van de rode wijnen is echter zeer goed, die van de witte wijnen zelfs uitmuntend!


We selecteerden voor u telkens 2 flessen van drie verschillende topdomeinen uit drie verschillende regio's in de Bourgogne, met name Mercurey, Meursault en Saint-Véran. 


Mercurey 'Clos des Barraults' 2014 - Domaine Michel Juillot


Het Domaine Michel Juillot ligt in de gemeente Mercurey, 20 kilometer ten zuiden van Beaune en ongeveer 280 kilometer ten zuidoosten van Parijs. De familie Juillot is sinds de 19e eeuw in Mercurey gevestigd. Het wijnhuis werd opgericht in 1928 en Laurent Juillot leidt het in zijn vierde generatie. Het domein beslaat 31 hectare aan wijngaarden in de Côte Chalonnaise en de Côte de Beaune. Hiervan is 21 hectare beplant met pinot noir en 10 hectare met chardonnay. De helft hiervan bevindt zich op Premier en Grand Cru locaties, die zijn opgedeeld in ongeveer 20 benamingen. Het wijnhuis vult ongeveer 180.000 flessen per jaar. Saint-Véran CCP 2014 - Domaine Guffens-Heynen


Dit domein wordt geleid door de eigenzinnige Jean-Marie Guffens en zijn vrouw Maine. Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectaren en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met Maison Verget en Château des Tourettes in de Lubéron. Op Domaine Guffens-Heynen echter is alles veel kleinschaliger en gericht op maar één doel: het behalen van de allerhoogste kwaliteit. Het domein wordt inmiddels beschouwd als de absolute en eenzame top van de Mâconnais. Nergens zijn de rendementen zo laag, wordt er zo rigoureus geselecteerd en wordt er zo verfijnd gevinifieerd. Alle wijnen zijn jaar in jaar uit kleine meesterwerkjes. Niets wordt aan het toeval overgelaten. In het toonaangevende Franse tijdschrift La Revue du Vin de France ontvangt het domein al vele jaren de maximale drie sterren!Meursault 1er Cru 'Goutte d'Or' 2014 - Domaine Vincent Latour


Hoewel de Latour-Labille-familie al sinds 1792 wijn maakt, stond Vincent Latour pas in de spotlights na het uitbrengen van zijn jaargang uit 2006 toen hij door het gerespecteerde lokale tijdschrift Bourgogne Aujourd'hui werd genomineerd als wijnmaker van het jaar. Hij is ook meerdere keren erkend als de beste nieuwe / jonge wijnmaker in de Côte de Beaune en in de Côte de Nuits als resultaat van een jaarlijkse blinde proeverij georganiseerd door lokale vignerons.
Het domein

.