In veel huiskamers zijn ze te vinden: volle flessen wijn die al jaren liggen of staan te wachten om gedronken te worden. Redenen hiervoor? Veel mensen denken dat wijn beter wordt door ze lang te bewaren (wat grotendeels een misvatting is), of de wijn is gekregen of gekocht en men wacht met drinken tot een speciaal moment.
Wat de reden ook is, veel mensen weten niet dat de huiskamer geen geschikte plaats is om wijn te bewaren, zeker niet voor langere tijd. Wijn moet namelijk op een koele, enigszins vochtige en donkere plaats staan. In een huiskamer is dit niet het geval met als gevolg dat de wijn niet goed smaakt als hij uiteindelijk wordt gedronken. Het is erg jammer om, na maanden of jaren wachten, te ontdekken dat een dure of speciale fles wijn niet lekker smaakt doordat deze onder de verkeerde omstandigheden is bewaard.
We geven je graag enkele tips hoe ongeopende flessen rode, witte en rosé wijn te bewaren of op te slaan. Er is onderscheid gemaakt tussen wijn bewaren voor enkele dagen of weken en maanden of jaren, wat meestal wordt gedaan om wijn te laten rijpen. Daarna omschrijven we de omstandigheden waaronder wijn moet worden bewaard en gaan we in op de mogelijkheden om wijn thuis of buitenshuis te bewaren.

Dit zijn de gevolgen als wijn wordt bewaard onder de verkeerde omstandigheden.
Als wijn enkele weken onder de verkeerde omstandigheden wordt bewaard, zal de smaak achteruit gaan. Dit komt doordat, onder invloed van warmte en licht, binnenin de wijn reacties optreden die de smaak negatief beïnvloeden. Door temperatuurschommelingen kan er zuurstof langs de kurk en het glas in de fles sijpelen. Zuurstof is de grote vijand van wijn. Als wijn met veel zuurstof in aanraking komt versnelt de rijping. Door te snelle rijping verslechtert de kwaliteit.
Hoe lang het duurt voor er merkbaar verschil optreedt in smaak is niet precies te zeggen. Ook niet elke wijn is even gevoelig; sommige wijnen zijn gevoeliger dan andere. Zo zal een bewaarwijn die 10 jaar heeft gerijpt anders reageren op warmte dan een easy-drinking wijntje van een recente jaargang.
Om te voorkomen dat de smaak van wijn achteruit gaat zijn maatregelen nodig zoals bijvoorbeeld opslag in een gekoelde ruimte of in een koele kast met stabiele temperatuur. Bij wijn die voor enkele dagen of weken wordt bewaard zijn geen ingrijpende maatregelen qua opslag nodig. Opslag in een koele, geconditioneerde omgeving is nodig bij wijn die maanden tot jaren wordt bewaard.

Hoe wijn te bewaren voor enkele weken, dagen of jaren?
Wijn bewaren voor enkele dagen of weken gebeurt met bijvoorbeeld een toegankelijke wijn die snel zal worden gedronken. Deze wijn is over het algemeen gewoon in een kast of in de huiskamer te bewaren.
Let bij het bewaren van wijn voor enkele dagen of weken op het volgende:
  • De gevoeligheid van de wijn; leg bijvoorbeeld een lang gerijpte fles Bordeaux in een koele, donkere en schone plaats.
  • Zet of leg de wijn niet in sterk, direct licht zoals zonlicht of onder een sterke lamp.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 25 °C.
  • Leg of zet de wijn niet bij een warmtebron zoals bijvoorbeeld een verwarming of verwarmingsbuis in een kast.
  • Voorkom dat de wijn bevriest.

Welke wijn bewaren onder speciale omstandigheden?
Er is wijn die beter wordt van smaak na lange tijd bewaren, ook wel rijpen genoemd. Deze wijnen – bewaarwijnen – moeten onder speciale omstandigheden worden bewaard. Rijpen kan soms wel 15 jaar of langer duren. Bijvoorbeeld de Bordeaux regio in Frankrijk brengt dergelijke wijnen voort. Tijdens het rijpen moeten de omstandigheden juist zijn zodat de rijping goed verloopt.

Ideale omstandigheden om wijn weken, maanden of jaren te bewaren
Temperatuur, luchtvochtigheid, licht, lucht in de omgeving en de stand van de flessen hebben tijdens het bewaren invloed op het succes van de rijping van de wijn en de uiteindelijke smaakHieronder zullen de omstandigheden worden toegelicht. Voor rode, witte en rosé wijn zijn de omstandigheden hetzelfde.
Wijn bewaren en temperatuur.
De ideale temperatuur om rode, witte en rosé wijn te bewaren is 10 tot 13 °C is uit onderzoek gebleken. Maar als de temperatuur tussen de 7-18 °C ligt, zal het dit waarschijnlijk geen merkbaar verschil in smaak opleveren.
Belangrijk is dat de temperatuur niet teveel schommelt. Door grote temperatuurschommelingen zet de vloeistof in de fles uit en breekt de afsluiting van de kurk. Zuurstof kan dan tussen de kurk en fleshals sijpelen en dit is ongewenst.
Wijn bewaren en vorst.
Vorst is een groot gevaar voor een volle fles wijn. Door bevriezing zet de wijn in de fles uit en drukt de half bevroren vloeistof de kurk uit de fles. Er kan daarna zuurstof bij de wijn komen omdat de afsluiting is verbroken, ook al zit de kurk er nog (gedeeltelijk) op. De wijn zelf zal niet veel merkbaar in smaak achteruit gaan door vorst is gebleken uit ervaring.
Wijn bewaren en luchtvochtigheid.
De ideale luchtvochtigheid of vochtigheidsgraad om wijn te bewaren ligt rond de 70%. De reden voor het aanhouden van deze luchtvochtigheidsgraad is dat de kurk vochtig genoeg blijft. Bij te droge lucht droogt de kurk uit. Een droge kurk krimpt waardoor de afsluiting tussen de kurk en de fles wordt verbroken. Hierdoor kan er zuurstof in de wijn sijpelen.
De luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn, want bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaan schimmels in de omgeving. Deze schimmels kunnen in theorie via de kurk in de wijn terechtkomen wat ongewenst is. Tevens is een beschimmelde fles wijn niet fraai om te laten zien aan bijvoorbeeld gasten.
De opslagtemperatuur is evenwel belangrijker dan de luchtvochtigheid.
Wijn bewaren in schone lucht.
De lucht in de ruimte waar wijn ligt opgeslagen moet schoon zijn en mag geen chemische verontreinigingen en schimmels bevatten. Gedurende de tijd dat de wijn ligt te rijpen, trekt er een kleine hoeveelheid zuurstof door en langs de kurk. Verontreinigde lucht kan in de fles sijpelen, de wijn verontreinigen en aantasten.
Wijn donker bewaren.
Het is belangrijk om wijn donker te bewaren, uit direct zonlicht en in een ruimte zonder UV licht. Zonlicht verwarmt de wijn waardoor het volume in de fles toeneemt. Hierdoor ontstaat spanning op de afsluiting en is er kans dat er zuurstof in de fles komt en de rijping versneld. Tevens is bekend dat onder invloed van licht moleculen in de wijn verbinding met elkaar aangaan en ongewenste geuren en smaken ontstaan. Ook UV licht heeft dergelijke invloeden.
Wijn liggend bewaren.
De stand van de fles wijn is belangrijk als de afsluiting een kurk betreft. De kurk mag niet uitdrogen omdat er dan zuurstof bij de wijn kan komen. De juiste stand van de fles met kurk is horizontaal liggend.
Volgens onderzoek is de ideale stand van een fles met kurk ietsje schuin. De hoek moet zodanig zijn dat de kleine bubbel tussen de wijn in de fles en de kurk de kurk net aanraakt.
Wijn bewaren met schroef- of draaidop.
Wijn met een schroef- of draaidop is staand te bewaren omdat de rubberen afdichting in de dop niet uitdroogt. In de metalen schroefdop zit een rubber ring die zorgt voor een afdichting tussen de metalen dop en de fleshals.
Wijn met schroefdop kan, als de wijn een bewaarwijn is, voor lange tijd bewaard worden net zoals wijn in flessen met een kurk.

Geschikte en ongeschikte plaatsen om wijn thuis te bewaren
Wijn thuis bewaren onder de juiste omstandigheden is niet zo makkelijk als het lijkt. Voor veel mensen is het een probleem om de juiste omstandigheden te creëren.
Wijn bewaren in de kelder.
Een kelder is de ideale plaats om wijn te bewaren. Het is er koel en donker, de temperatuur is stabiel en kosten voor extra koeling zijn er in principe niet. Een te hoge of lage luchtvochtigheid kan wel een probleem zijn.
Maar helaas niet iedereen heeft de luxe in het bezit te zijn van een kelder, dus is een andere oplossing nodig.
Wijn bewaren in een (geïsoleerde) kast.
Een kast zoals bijvoorbeeld een trapkast, die zowel in de winter als in zomer koel is kan een oplossing zijn om wijn in te bewaren. In de ruimte mag geen warmtebron zoals een verwarmingsbuis lopen. Een optie is om de ruimte te isoleren waardoor de temperatuur constanter zal zijn. Er kan een probleem zijn met de temperatuur; de ideale wijn bewaar temperatuur zal in een kast waarschijnlijk niet aanwezig zijn.
Wijn bewaren in de garage of schuur.
Als de garage of schuur koel is en stabiel qua temperatuur kan dit een prima ruimte zijn voor het bewaren van wijn. Een geïsoleerde kast kan een oplossing zijn om plotse temperatuurschommelingen op te vangen. Een probleem kan zijn dat in de zomer de temperatuur te hoog wordt.
Wijn bewaren in een wijnklimaatkast.
Een wijnklimaatkast is een mooie oplossing om wijn in te bewaren. De temperatuur en luchtvochtigheid worden op constant niveau gehouden. Er zijn zowel grote koelkast formaat kasten verkrijgbaar en als kleine kasten voor 6 flessen. Nadeel is dat een wijnklimaatkast een grote investering is. Naast de investering in de aanschaf, zijn er ook nog de kosten van elektriciteitsverbruik.
Ongeschikte plaatsen om wijn te bewaren.
  • Wijn bewaren in de woonkamer: in de woonkamer is het te warm, te droog, te licht en er zijn te grote temperatuurschommelingen.
  • Wijn bewaren in de kruipruimte: in de kruipruimte zijn mogelijk schimmels, ongedierte, water en overmatig vocht aanwezig. Ook is het mogelijk dat er chemische gassen in de kruipruimte hangen. Dit is dus geen geschikte ruimte voor wijn.
  • Wijn bewaren op zolder: de zolder is over het algemeen warm en er zijn grote temperatuurverschillen tussen de winter en zomer en is hierdoor ongeschikt.