Vieilles Vignes Rouge 2016 - Château de Nages

Soepel rood
Frankrijk
75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvèdre, 5% Carignan
Côtes du Rhône
12 maanden op eikenhouten vaten
2016
Rood vlees, grillades, stoofpotjes, wild,...
75cl
Robert Parker 90-92
€ 11,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Granaatrode kleur, zelfs bijna zwart. In de neus zeer krachtig en complex, een combinatie van aroma's van rijpe vruchten (framboos, braam), peper en Oosterse kruiden.
Fruitige aanzet in de mond met fijne tannines en een lange afdronk van kruiden, zoethout en minerale accenten. Het domein

Château de Nages is een toonaangevende naam voor AOP Costières de Nimes appelatie in de zuidelijke Rhône vallei. Op de ruim 70 hectare (waarvan 40 hectare in Costières de Nîmes) vindt biologische wijnbouw en fruitteelt plaats. Daarnaast bezit de energierijke Michel Gassier (4de generatie) 30 hectare in de Languedoc (Domaine de Molines).

Op het familiebezit Château de Nages maakt Gassier wijnen van de traditionele druiven van de streek, zoals Syrah, Mourvèdre en Grenache. Hij laat zich bij het wijnmaken adviseren door oenoloog Philippe Cambie (o.a. Domaine Calendal). Een gedreven wijnboer met aandacht voor terroir en respect voor de natuur. De juiste balans, dat is waar de werkwijze van dit familiebedrijf om draait. Zowel in de wijngaard als de wijnkelder streeft Gassier ernaar zo min mogelijk in te grijpen in natuurlijke processen. De kunst is te weten wanneer je wél iets moet doen. Als de mens zijn handelingen beperkt tot de essentie, heeft de wijn de beste kans om een uitdrukking te zijn van de plek waar hij vandaan komt, vindt Gassier. De wijnen van dit domein bieden opmerkelijk veel kwaliteit voor hun geld.

Selectie van de oudste wijnstokken. Koude voorgisting, daarna gereguleerde gisting op 30°C. Voor de ontwikkeling van de tannines blijft de wijn na gisting nog 30 dagen op de droesem rusten, bij een temperatuur van 32°C. De Syrah wordt daarna 12 maanden op Franse eikenhouten vaten gerijpt (waarvan 1/3de nieuwe eik). De andere wijnen verblijven in de RVS tanks. Gevolgd door de assemblage en botteling zonder filtering.