Domaine Eric Forest - Pouilly-Fuissé "Les Crays" (Frankrijk - Bourgogne - Mâconnais)
Je trekt naar een onbewoond eiland en je mag één witte wijn meenemen, welke zou jij meenemen?

Voor sommigen een moeilijke vraag, voor mij eentje dat ik met de twee vingers in de neus antwoord: een Chardonnay uit de Bourgogne. Laat ons zeggen uit de zuidelijke Bourgogne, eentje van Domaine Eric Forest, mmmm even denken, de Pouilly-Fuissé "Les Crays”. Ja!

Bourgogne

In witte wijnen heb ik een zwak voor Chardonnay. Chardonnay die geteeld en gebotteld is in Bourgogne. Haaaaah (zoals in: immens diepe zucht), witte Bourgogne. Witte Bourgogne doet me denken aan de actrice Hedy Lamarr(*), verduivelds knap en daarbovenop ook nog eens intelligent.

Mijn eerste glas witte Bourgogne, deed me huiveren van genot. Het voelde zoals diep in de ogen van Hedy kijken en een veelbetekenende knipoog krijgen. Ik viel als een blok (voor witte Bourgogne -én voor Hedy-).

Bourgogne is zo één van die wijnstreken die weinig introductie nodig heeft. Maar ik zou geen gentleman zijn als ik haar (jahaa, deze regio is zondermeer een haar) niet even kort voorstel.

Bourgogne loopt van Chablis in het noorden over Dijon tot in Mâcon. (De meeste tekstboeken rekenen ook Beaujolais tot de Bourgogne, hoewel dit echt wel een apart verhaal is, het verhaal van de Gamay druif. Dus die regio laten we even buiten beschouwing).

De grote regio’s van noord naar zuid zijn Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise en Mâconnais. Gebieden waar de Chardonnay in wit en de Pinot Noir in rood heer en meester zijn.

Bourgogne doet bij velen een belletje rinkelen omwille van het mythische karakter van de regio en de wijnen. De Côte d’Or is hier de bekendste regio met appellaties zoals Pommard, Clos Vougeot, Meursault, Gevrey Chambertin. Deze regio brengt ook één van de duurste wijnen van de wereld voort: Domaine Romanée Conti Grand Cru Romanée Conti, gemiddeld zo’n slordige 13.000€ per fles oftewel een 2.166€ per glas (en als je een paar druppels morst, betekent dat je tientallen euros aan het verspillen bent).

Mâconnais

Met de troetelfles zitten we in de Mâconnais, een eind onder de Côte d’Or, in het meest zuidelijke stuk van de Bourgogne. Een regio waar je nog altijd ontdekkingen kunt doen en sublieme wijnen drinkt voor een fractie van de prijs van de wijnen uit de Côte d’Or.

Pouilly-Fuissé is hier de meest gekende appellatie. Geprangd tussen de rots van Vergisson en die van Solutré vind je een hoop wijngaarden allemaal beplant met die charmante Chardonnay.

De wijngaard

Wil je nog meer genieten van een wijn, dan moet je absoluut eens je beide voeten diep in de aarde planten in die wijngaard waar de wijn ontstaat.

Les Crays is een wijngaard met een verrassende hellingsgraad. Zo’n geniepige hellingsgraad, eentje waarvan je denkt, als je beneden staat, die pak ik even vlug. Eénmaal boven vind je jezelf buiten adem en met de tong op je schoenzolen terug.

De wijngaard schurkt zich verleidelijk aan tegen de rots van Vergisson. Een uit de kluiten gewassen herkenningspunt. Haast loodrecht rijst de rots van Vergisson op uit het landschap en draagt met zich meer dan 20.000 jaar geschiedenis mee.

De naam Les Crays zegt het helemaal: een kalkachtige ondergrond die je gewoonweg doorproeft in de wijn. “Mineraliteit” is de term die je daarvoor gebruikt. Volledig op het zuiden gericht, koestert deze wijn zich dagdagelijks in het zonnetje.

De wijnmaker

Naast een opperbest gelegen wijngaard, heb je ook een getalenteerde en hardwerkende wijnmaker: Eric Forest. In 2010 uitgeroepen tot Jeune Talent du Bourgogne. Deze jongeman, met twinkelende ogen, laat niets aan het toeval over. In de wijngaard is hij een maniakale perfectionist en in de wijnkelder streeft hij ieder jaar naar het optimale resultaat. Ik herinner me nog dat hij me vertelde dat hij immens blij was toen hij uiteindelijk, na jaren experimenteren, proeven en alles op punt stellen, betere wijnen maakte dan zijn papa. Dat was voor hem het kantelpunt.

Excuseer me, nu stop ik met pennen, ga ik een fles ontkurken en die wijngaard proeven. Eén snuif, één slok en ik ben terug in Les Crays, genietend van het uitzicht. Ik zie je daar!

Geheimtip: vanaf oogstjaar 2019 zou die Les Crays de status van Premier Cru krijgen, de eerste in de Pouilly-Fuissé en dus de eerste in de hele Mâconnais regio.


(*) Google deze actrice eens en probeer een kleurenfoto te bemachtigen, dan begrijp je ongetwijfeld wat ik bedoel. Tegelijkertijd leer je ook nog wat filmgeschiedenis. Twee vliegen in één klap. En open dan als de wiedeweerga dat flesje Bourgogne. Nu. Direct.