DOMAINE MAGELLAN Ponant (Frankrijk - Languedoc - IGP Hérault)
Maak het maar mee. 
Een domein aankopen (wat altijd een kostelijke grap is) en je eerste oogstjaar ingaan met heerlijk gezonde plantjes die blaken van de wellustige druiven. Je hebt je eerste stuk Grenache en Syrahdruiven binnengehaald en dan zie je de hemel verduisteren. Dat is het moment waarop wijnmakers op hun knieën vallen, hun vingers kruisen, de goden aanroepen met de handen opgeheven naar de hemel en angstig prevelen "laat dit alstublieft aan mij voorbijgaan".
Bij Sylvie Legros en Bruno Lafon van Domaine Magellan ging het niet aan hen voorbij. Een allesverzengende hagelbui zwiepte door hun wijngaarden en vernielde meer dan 70% van de druiven. Bleef over: hun wijngaarden met Cabernet Sauvignon en Merlot, want die lagen net buiten het rampgebied, wat Grenache en Syrah die de hagelbui overleefden en het beetje dat ze al hadden geoogst.
We schrijven 1999 en hun eerste oogst is zo goed als naar de knoppen. Het enige dat hen restte was een assemblage maken van hetgeen overbleef. 
Zo ontstond een wijn die ik de Johan Cruyff-wijn doopte. Wie kent er niet zijn gevleugelde woorden: "Elk nadeel hep zen voordeel"?
De wijn in kwestie is Domaine Magellan Ponant, gedoopt naar de westenwind, de ponente. Deze wind bracht hen de dodelijke hagelbui maar is ook een referentie aan het feit dat druiven uit het westen (Cabernet Sauvignon en Merlot, typische Bordeauxdruiven) een huppelend vreugdedansje voeren met de druiven uit het zuiden: Grenache en Syrah.
Jongen, jongen, wat is dan het voordeel, hoor ik je knarsen? 
Wel, de SAQ (Société des alcools du Québec), een staatsmonopolie die beslist welke alcoholische dranken er op het grondgebied van Quebec worden gedronken, selecteerde deze wijn en kocht grotendeels hun eerste oogst op. Sindsdien is deze wijn niet meer weg te denken uit Quebec en importeren ze daar ieder jaar een 8.000 tal flessen. Met als gevolg dat deze hagelbui-wijn een stevige waarde is in het gamma van Domaine Magellan. En dat wij dus nu ook van deze “weerbarstige” blend genieten.
Ja, elk nadeel hep zen voordeel!
Domaine Magellan Ponant is een clash tussen twee fanfares die verschillende deuntjes spelen. Hij laat je neus en smaakpapillen van de ene naar de andere kant swingen en dat houdt er net de spanning in. Een wijn die waait, zwiept en klettert. Een wijn met een verhaal in het glas én over het glas. Dus hier met die BBQ, een paar vrienden, diepgaande gesprekken en een koppel flessen van deze wijn, soms is dat alles wat je nodig hebt….
Bart Van Honsté
Chief Wine Enthusiast