Lionel Osmin "Villa La Vie en Rose" (Frankrijk - Sud-Ouest)
Zomerse zondagen zijn om te luieren en achter over te liggen. Voor BBQ, picknick in het gras en heel de namiddag te eten. Voor niks te doen aan de rand van het zwembad. Voor kinderen die luidkeels rondlopen, voor geschaafde knieën. Voor een partijtje voetbal met veel geduw en getrek, handstand (proberen te) doen en gek dansen met je lachende kinderen. Zondagen zijn voor vrienden én voor wijn. Zondagen zijn voor rosé. Voor knisperfrisse, goedlachse, huppelende rosés bij die BBQ (of Ofyr), die picknick, aan de rand van het zwembad (en ach ja, waarom niet, gewoon in het zwembad) gedeeld met een hoop vrienden.
Ik kan me geen picknick, BBQ of ander zomers eetfestijn voorstellen zonder een hoop roséwijnen. Liefst stevig gekoeld in een grote ijsemmer met een overdaad aan ijsblokjes. Als ik dan de rosé mag kiezen -ik kies altijd de rosé- dan ga ik voor de Lionel Osmin Villa La Vie en Rose, die is dit oogstjaar (2017) zo verfrissend, zo sensueel huppelend.
Lionel Osmin is de naam van het wijnbedrijf en tevens de naam van de duizendpoot die achter het bedrijf zit. Ik heb Lionel leren kennen als iemand die tegen 200 km/u leeft, die alles ziet en je tegelijk enorm veel aandacht schenkt. Van zo iemand verwacht je al van bij het begin dat die ooit eens potten gaat breken.
Zijn idee om potten te breken ontstond tijdens een stevige strandwandeling langs Biarritz, het kloppend hart van de Golf van Biskaje. De zilte zeegeur die je neus spoelt en het zand dat door een licht briesje rond je benen danst. Langs de ene kant de onmetelijke oceaan, langs de andere kant schitterende villa’s die een rijk verleden uitademen.
Hier kreeg Lionel een ingeving, een ingeving om “zijn” Sud-Ouest op de kaart te zetten. Lionel ademt deze regio, als hij over zijn Zuidwesten spreekt dan licht hij op en je voelt dat die regio doorheen heel zijn lijf trilt.
Veel van de wijnboeren in le Sud-Ouest, de regio die begint in de appellatie Bergerac, grenzend aan Bordeaux, en een grote krul maakt richting Atlantische oceaan, zijn enkel bezig in hun specifieke appellatie. Lionel Osmin zag het echter groter, een wijngamma dat enerzijds de specifieke druiven van het Zuidwesten in de spots zet en anderzijds die miskende appellaties zoals Madiran, Jurançon, Cahors, … extra aandacht geven. Hij haalde er een gekende oenoloog bij, Damiens Sartori, en samen begonnen ze wijnboeren bijeen te zoeken om heerlijke, moderne met een fruitfeest overladen wijnen te maken. Dit alles in een versnipperde wijnstreek die schitterende oude druiven herbergt, zoals Tannat, Malbec, Petit Manseng, Gros Manseng, Colombard, Négrette.
Het is die laatste druif die garant staat voor het fruitplezier in zijn rosé: Négrette
Négrette komt van het lokale dialect “negre” en betekent zwart. Hier begint al de verwarring, want een hele hoop druiven hadden de (bij)naam “zwart”. Zo weet men nog altijd niet duidelijk hoe de Négrettedruif belandde in het verre Zuidwesten. Al een geluk zijn er legendes…
De legende vertelt dat een hoop ridders van de befaamde Orde van de Tempeliers dit druivenras uit het verre Oosten meebrachten en aanplantten in de regio van het Zuidwesten. Ik zie het zo al voor me, een hoop ridders die ’s nachts galopperen door de wouden. Het handvest van Larmenius in hun zadeltassen met daarop een hoop wijnstokken om dat handvest te verbergen. Een tiental jaar later genieten ze van een wijn van wat de Négrette druif zou blijken te zijn en vertellen hun stoere verhalen aan het kampvuur…
Een beetje fantasie gekoppeld aan een fles La Vie en Rose, het kan helpen.
In ieder geval, die Négrette vind je vooral ten noorden van de stad Toulouse rond de stad Fronton. Laat Toulouse nu net “La Ville Rose” heten. Die bijnaam heeft ze gekregen doordat veel gebouwen zijn opgetrokken in een baksteen die een wat rozige schijn heeft. Zet daar een ondergaande zon bij en je begrijpt onmiddellijk waarvan de naam afkomstig is. De rosé wijn La Vie en Rose is ook een hommage aan Toulouse, een hommage aan La Ville Rose.
Wil je voor een huppelende, goedlachse, met vrienden omringde zondag gaan, dan is deze rosé voor jou. Ook om van te watertanden op andere (zonnige) dagen, tuurlijk!
Wist je trouwens dat één van de synoniemen van Négrette, Dégoutant is. Dégoutant in de betekenis van het lokale dialect: veel producerend. Ik denk gewoon “dégoutant lekker”.