Tenuta le Calendre - Amarone della Valpolicella (Italië - Veneto - Valpolicella Classico)
Januari, zo’n maand om het afgelopen jaar te overgaan, wat te filosoferen, te peinzen en te mediteren. Dat doe ik graag des avonds laat, knus, met een stevig dekentje rond de schouders gedrapeerd, bij de flakkerende Ofyr (of de openhaard-Youtube video op TV), starend naar die likkende vlammen en vergezeld van een uit de kluiten gewassen wijn: een meditatiewijn. Wat is er op zo’n moment beter dan een Amarone?
Amarone della Valpolicella, zo heet deze wijn voluit. Laat dat maar eens rollen in je mond. 
Het noorden van Italië, in de Veneto, daar vind je deze drank. Meer bepaald tussen Verona en het Gardameer ligt Valpolicella. Valpolicella, wat de vallei van de vele wijnkelders betekent (“Vallis-Polis-Cellae”), is de geboorteplek van deze wel heel schizofrene wijn: een rode wijn die zich gedraagt als een zoete wijn zonder dat hij technisch zoet is (voor de nummertjesmensen Amarone kan 12 tot 15 gram restsuiker per liter hebben afhankelijk van het alcoholgehalte, terwijl een Recioto, de echt zoete versie, vaak rond de 100 gram restsuiker per liter zit). 
Amarone noemt men de “Recioto Scapato”, de ontsnapte Recioto. Voor we over die ontsnapping beginnen, eerst wat duiding rond de term “Recioto”. De term is afkomstig van recia, wat dialect is voor orecchio, oor. Dus Recioto is oortjeswijn, want aanvankelijk werd deze wijn enkel gemaakt van het bovenste gedeelte van de druiventros, het zogenaamde oor. Ondertussen gebruikt men al lang de volledige druiventrossen. 
De wijnboer legt deze trossen te drogen gedurende heel wat weken. Dit gebeurt nu meestal in speciale kamers die voorzien zijn van airconditioning en vochtigheidscontrole. Het drogen kan gebeuren in (houten) kisten (zoals op de foto) of door de trossen op te hangen. Door deze indroging krijgen we druiven die een hoop water verliezen (tot 1/3 van hun oorspronkelijk gewicht) en haast rozijnen lijken. Met als resultaat een stevige concentratie van de suikers.


Recioto is dus in eerste instantie een zoete wijn. Hoe is nu die Amarone ontstaan? 
Het verhaal gaat dat de zoon van een wijnbouwer wat klussen in de wijnkelder moest doen en daarvoor een vat Recioto aan de kant ergens in een hoek van de wijnkelder rolde. Na zijn kluswerk vergat hij compleet dit vat en lag het daar te verkommeren in een hoekje. 
Bij het klaarmaken van de wijnkelder voor de nieuwe oogst ontdekte de wijnbouwer dit vat en vroeg zich af welke onverlaat dat vat daar had gelegd en wat in hemelsnaam dit wel kon zijn. Eén oplossing maar in zo’n geval: proeven. Het eerste slokje blies de wijnmaker zowat van zijn sokken en hij kon zijn verbazing amper de baas. Geruchten melden dat hij uitriep: “Ik proef de hemel!” Een wijn, die oorspronkelijk bedoeld was om door het leven te gaan als zoete wijn, was koppig zijn fermentatie blijven verder doen en had de (meeste) suikers omgezet in alcohol. Dit vat was ontsnapt aan zijn voorbestemming als Recioto. En de Amarone was geboren. Amarone betekent trouwens de “grote bittere” om net het onderscheid met de zoete Recioto te maken.
Amarone
Zo’n Amaronewijn is samengesteld uit verschillende druiven met in hoofdzaak Corvina, Corvinone en Rondinella. Daarnaast mogen er in mindere mate ook een hoop andere druiven gebruikt worden, waaronder je dikwijls de Molinaradruif terugvindt. 
Een assemblage van verschillende druiven die dan ook nog eens ingedroogd zijn. Je kan je zo al voorstellen dat Amarone een heel scala aan geuren bespeelt.
Het geurenpakket van een Amaronewijn kan gaan van chocolade, mokka, koffie over viervruchtenconfituur, kersen, gedroogd fruit, rozijnen, vijgen, pruimen langs kruidige toetsen zoals zoethout, kaneel en peper en verder langs cederhout, gerookte geuren en een noterige boeket tot aardse aroma’s, het parfum van truffels en de geur van leer. Je leest het een neus vol!
Onze Amarone is afkomstig van een klein familiedomein, Le Calendre, waarvan de wijngaarden in het hart van de Valpolicella Classico liggen, meer bepaald in San Pietro in Cariano. Federico Peretti zwaait hier de scepter en doet dat met een vinnigheid en energie die je niet dikwijls meemaakt. Zeker eens proeven die Amarone! En dan dat afgelopen jaar overpeinzen en wilde plannen maken voor 2019.