CORTE MAINENTE Soave Classico Tovo Al Pigno (Italië - Veneto - DOC Soave Classico)
Mijn hart klopt voor alle (lees: enorm veel) wijnen, maar als er “Italiaanse” voor staat, tja, dan klopt mijn wijnhart nog net een slag sneller. Dus, niets beter dan aftrappen met een Italiaanse wijn (en tegelijkertijd is dit er eentje om het voetbalverdriet van Juventus weg te drinken).
Voor we aan de wijn beginnen: heb je het gemerkt? Heb je het gezien? Heb je het al geroken? Het is lente! Die geur- en kleurpracht, ongetwijfeld mijn lievelingsseizoen. De magnolia bij mij om de hoek. Sinaasappelbloesems in Sevilla. De geur van kersenbloesems (doe maar eens de bloesemwandeling rond Alden Biesen).
Een zonsopgang waar een laan van bedauwde kersenbloesems het zonnelicht filteren, dat is de definitie van mijn eerste troetelfles: Corte Mainente Soave Classico Tovo Al Pigno (https://www.christiaens-wijnhuis.be/corte-mainente-tovo-al-pigno-soave-2017.html). 
Soave Classico is het historisch kerngebied van Soave. We zijn in de regio Veneto, Noord-Italië, op een boogscheut van het Gardameer. De wijngaarden liggen hier op de rollende heuvels van wat ooit een vulkaan was. Pigno is de naam van de cru, de wijngaard. Pigno betekent pijnboom: die typische boom die het Toscaanse landschap flankeert. De wijngaard Pigno ligt op de eerste heuvel vlakbij het Middeleeuwse en ommuurde stadje Soave.
Dé druif van Soave is Garganega. Volgens de wetgeving moet een Soave Classico voor minstens 70% uit Garganega bestaan en voor maximum 30% uit Trebbiano di Soave en Chardonnay. Van die 30% mag er nog eens maximum 5% bestaan uit niet-aromatische witte druiven (welke die juist zijn, weten de meeste wijnboeren ook niet en daarvoor dien je diep te graven in de Italiaanse wetgeving). 
Davide Mainente, de wijnmaker van Corte Mainente, gaat echter voor het volle pond voor de Garganegadruif in deze wijn. Geen andere druiven toegelaten. En ik beken, zo heb ik ze graag. Hij vertelde me dat hij de traditionele karakteristieken van de Soave in de verf wilt zetten. Voor Davide is dat die immens lange afdronk die herinneringen aan verse amandelen oproept. 
Welk gerecht past er bij deze wijn? Ter plekke is “Baccalà alla Vicentina” één van de aanraders. Overigens hét lievelingsgerecht van Davide. Stokvis van kabeljauw, gepaneerd en bereid met veel ajuin, melk en geserveerd met polenta. 
 Voor Davide is een wijn groots als hij past als een nauwsluitende handschoen bij het moment en als die wijn dan ook nog eens een verhaal vertelt. Een grootse wijn is voor hem vergelijkbaar met een subliem boek of grandioos muziekstuk. 
 Zijn lievelingsgeur is die doordringende geur van het woud op een augustusavond. Ik ruik het zo: de intense geur van eeuwenoude bomen, vochtig mos en kreupelhout, de hitte die aan je lijf kleeft, het aroma van aarde dat flirt met je neus. Zucht. In de vakantieperiode gaat hij graag een paar dagen naar een woud in de bergen vlakbij. Daar geniet hij ten volle van die bosgeuren, een sappige  sandwich en zijn Soave Classico uit een kop. Het moment en een wijn die je iets vertelt! Ik geniet al mee…
 Voor meer informatie rond Soave, surf eens naar het Consorzio van Soave, dat een knappe website met daarop een schitterende kaart van de Soave Classico zone: http://www.ilsoave.com