THE BALVENIE Single Malt Scotch Whisky Single Barrel 12 Years

70cl
€ 63,50

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

The Balvenie Single Barrel 12 jaar is een Single Malt Scotch Whisky. Deze single malt heeft minstens twaalf jaar gerijpt in een ‘first fill’ ex-bourbonvat. Onze Malt Master selecteert alleen die single malt die zich onderscheidt door zoete aroma’s en subtiele vanille en eik voor The Balvenie Single Barrel First Fill. Elk vat levert een beperkte en genummerde editie van ongeveer 300 flessen op.

Het domein

Balvenie is een Speyside single malt Schotse whisky, die door William Grant & Sons wordt geproduceerd in de Balvenie distilleerderij in Dufftown, Schotland. Balvenie werd in 1892 opgericht door William Grant, die tot dan toe het vak van distilleren had geleerd bij de Mortlach distilleerderij en een paar jaren daarvoor was gestart met Glenfiddich. Hij kocht het landgoed Balvenie New House uit de 18e eeuw aan, en liet dat in meer dan een jaar verbouwen tot een distilleerderij. De naam is te danken aan het nabijgelegen Balvenie Castle dat in de 13e eeuw is gebouwd.

Grant kocht tijdens het bouwen de tweedehands wash - en spirit stills van Lagavulin en Glen Albyn. Dit deed hij niet om geld uit te sparen, maar hij wilde stills hebben die hadden bewezen dat ze geschikt waren voor het produceren van goede whisky. Er staan nu negen stills met een lange nek en die met stoom worden gestookt. Bijzonder is dat The Balvenie nog eigen moutvloeren gebruikt. Op deze vloeren wordt zo'n 15% voor eigen productie geproduceerd. Voor het koelen van de condensors wordt water uit de rivier de Fiddich (naast de Balvenie is de distilleerderij van Glenfiddich gevestigd) gepompt. Grant bleef tot zijn dood op 83-jarige leeftijd betrokken bij het bedrijf.