Porto Portal da Azenha 40 Years

Portugal
Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca
Douro
40 jaar op eikenhouten vaten
Blauwe kazen, ganzenlever, belegen kazen, chocolade,...
70cl
€ 125,00

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Het summum van de oude, gerijpte Tawnies is natuurlijk deze 40 year old Tawny. Gaat u maar na: een wijn die is samengesteld uit verschillende portjaren, gemiddeld veertig jaar oud! Dus gemaakt van wijnen uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij dit type port is het altijd een gemiddelde, en vaak ligt het gemiddelde ook nog boven de aangegeven leeftijd. De druiven zijn nog met de voeten getreden in de klassieke lagares en daarna is de wijn gerijpt op houten vaten, die zorgen voor een geleidelijke blootstelling aan zuurstof, waardoor de gerijpte aroma’s ontstaan, die doen denken aan karamel, noten en sinaasappel, en die de wijn een prachtige lengte en zachtheid geven. Een echte geweldenaar, een absolute topper onder de Tawny port, met een enorme diepgang en subtiliteit. Pure klasse en verfijning.
Heerlijk gekonfijt fruit, walnoten, amandelen, breed en complex, in de smaak prachtig gerijpt, maar ook gedroogd fruit, heerlijk chocola en kruiden, noten en kersen, een vleugje sinaasappel, wat bitter en zuren voor de frisheid.

Het domein

Portal da Azenha is het wijndomein van de Belg Roland Heelen met 60 hectare eigen wijngaarden en een sterk team van oenologen en wijnmakers. Port wijnen maakt Roland samen met de Portugese kenner Miguel Braga, eigenaar van de Quinta do Mourão. Evenwicht tussen zoet, zuur en alcohol zijn essentieel, een vaardigheid die Portal d’Azenha tot in detail beheerst.

Deze porto is afkomstig van de beste druivenstokken van de 'Région Délimitée du Douro' en wordt gemaakt en gebotteld volgens traditionele methode. De oogst vindt plaats tussen begin september en eind oktober. Persing en gisting in eiken vaten. De most (de latere port) ondergaat een gistingsproces maar dit proces wordt gestopt door toevoeging van brandewijn van 77% vol wanneer de gewenste zoetheid bereikt wordt. Verouderen van de wijn in vaten gedurende een periode van 30 jaar waarna de wijn gescheiden wordt van het bezinksel.