Saint-Véran 'La Renommée' 2018 - Eric Forest

Vol wit
Frankrijk
Chardonnay
Bourgogne
10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
2018
Fijne bereidingen van vis, schaaldieren, wit vlees en gevogelte.
75cl
€ 24,30

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Klassieke strogele kleur met een gouden glas. Kleur geeft een zeer goede rijpheid aan. In de neus blijft het hout blijft ondanks de toegenomen hoeveelheid nieuw hout knap discreet. Rijk, vineus boeket met volop gele vruchten, kweepeer. zeer rijpe materie met ook hier een aantrekkelijke rondheid, verleidelijke zoetrijpe tonen en smaakvolle, uiterst zachte zuren. De verfijnde concentratie komt in de finale goed tot uitdrukking: een fractie zoete bitterheid van de zeer rijpe pompelmoes. Dit zorgt voor klasse en complexiteit. Zoals altijd blijft het zuurgehalte wat achter, maar net als in 2014 is er sprake van een -zeker voor een saint véran- bewonderenswaardige dynamiek.Het domein

Eric Forest is een zeer talentvolle wijnmaker met een enorme bedrevenheid en - belangrijker nog - wijnen van wereldklasse. De meeste tijd spendeert Eric in het bewerken van zijn steile en hooggelegen wijngaarden, grenzend aan de “Roche de Vergisson”, de trots van het dorp. De bodem hier zit boordevol kalk en bevat dus ook de nodige mineraliteit. Met slechts 5,5 ha. aan wijngaarden, die volledig biologisch en met de hand worden bewerkt, is Forest één van de meest kleinschalige producenten van Vergisson en wellicht zelfs van de regio. Eric Forest leerde zijn vak bij Jean-Marie Guffens, de pionier van de Mâconnais, waarna hij in 1999 de kleine exploitatie van zijn opa overnam. En niet zonder succes. Want zijn wijnen behoren tot de absolute top! Sinds 2012 zijn alle familiale wijngaarden die door erfenissen gefragmenteerd zijn terug verenigd bij Eric. Nu pas krijgt het harde labeur van zijn voorouders terug betekenis. ‘Het is hun ziel en hun energie die me voortduwen’ aldus Eric Forest.

Dit kleine perceeltje is in 1979 aangelegd in het hogere gedeelte van Davayé. De kleirijke bodem met z'n vuursteensporen zorgt voor een krachtige en rijke wijn. Een meter diep vinden we hier een laag kalksteen uit de Jura-periode (200 tot 150 miljoen jaar geleden) die zorgt voor een prachtige mineraliteit in de wijn.

De druiventrossen worden handmatig geoogst en zacht geperst. Rijping en opvoeding geschiedt in contact met de fijne gistsporen gedurende 10 tot 15 maanden in eikenhouten vaten waarbij de inzet van SO2 tot een minimum beperkt wordt. De botteling geschiedt op basis van valdruk, zonder tussenkomst van een pomp en de wijnen worden in principe niet gefilterd.