Trentangeli Rosso 2016 - Tormaresca

Soepel rood
Italië
70% Aglianico, 20% Cabernet, 10% Syrah
Puglia
12 maanden op eikenhouten vaten
2016
Bij fijne vleeswaren en anitpasti, risotto met porcini, pasta, rood vlees en kaasschotels
75cl
€ 15,85

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Robijnrode kleur met paarse tint. In de neus vinden we aroma's van rood rijp fruit, kersen, blauwe bessen, braambessen en kruiden zoals peper en zoethout. De aanzet in de mond is krachtig met een mooie fruitigheid en een aangename afdronk.


Het domein

In het zuiden van Italië, oftewel de hak van de laars, is sinds de komst van Tormaresca de wijnbouw sterk in opkomst. De overheid speelt hierbij een stimulerende rol en vroeg jaren geleden de beroemde familie Antinori hun expertise hier op los te laten. Dat is de familie wel toevertrouwd. Een team van wijnmakers heeft er in zeer korte tijd voor gezorgd dat de domeinen van Tormaresca, 500 hectare groot, schitterende wijnen voortbrengen. Het gebied Puglia is inmiddels één van de beroemdste D.O.C. gebieden van Italië. Tormaresca is gevestigd in 2 van de belangrijkste wijngebieden, met Bocca di Lupo in de D.O.C. Castel del Monte en met Masserìa Maime in Salento. De naam Tormaresca heeft een directe link met de rijke historie van het gebied. Tormaresca, oftewel toren aan zee, verwijst naar de vele wachttorens die nog steeds de kustlijn van Puglia sieren. Deze wachttoren staat ook trots in het logo van het huis. Een verrassend gebied, lang bekend vanwege de bulk, maar inmiddels al jaren bezig aan een opmars, met Tormaresca voorop in de strijd. De veelzijdige wijnen worden inmiddels nationaal en internationaal erkend en alom gewaardeerd. Biologisch geproduceerd en allemaal met een directe link naar Puglia.

De druiven worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn. Daarna worden ze geperst en gefermenteerd in inoxen cuves op een temperatuur van 25 tot 27°C. Hierna volgt er een korte schilmaceratie gedurende 15 dagen, waarna de wijn rijpt in Franse en Hongaarse houten eiken vaten waarin ook de malolactische gisting gebeurt gedurende 12 maanden. Hierna verblijft de wijn nog eens 8 maanden op de fles.