Chinon 'Clos de l'Echo' 2015 - Domaine Couly-Dutheil

Soepel rood
Frankrijk
100% Cabernet Franc
Loire
2015
Perfecte begeleider van geroosterd vlees of diverse wildbereidingen
75cl
€ 20,50

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Een diep robijnrode mantel met een betoverende, krachtige en complexe neus met rijke tonen van zwart fruit en specerijen. Een genereuze, full-bodied, gestructureerde en uitgebalanceerde wijn. Dit is de topcuvée van het domein, een mythische wijngaard pal tegenover het middeleeuws fort van het dorp Chinon waar de wijnbouw zijn oorsprong vond.


Het domein

Arnaud Couly Dutheil is een van de talentvolste en creatiefste jonge wijnproducenten van de Val de Loire. Het familiebedrijf Couly-Dutheil werd opgericht in 1921 en is een van de vooraanstaande producenten van Chinon. Arnaud werkt sinds 2003 op het domein en kreeg de leiding in maart 2016, toen zijn vader Jacques overleed. Daarvoor werkte hij in 13 wijn producerende landen, waaronder de USA en Australië. Hij paste nieuwe ideeën en technieken toe die hij uit andere landen meebracht.

Het wijngaardbezit bedraagt 100 hectare. Dankzij diverse terroirs worden verschillende wijnen geproduceerd. De twee meest gerenommeerde wijngaarden zijn Clos de l’Olive (3 ha, verworven in 1951) en Clos de l’Écho (17 ha). In de wijngaarden wordt milieuvriendelijk gewerkt volgens de principes van de lutte raisonnée, met begroeiing tussen de rijen wijnstokken, bladverwijdering, rendementsbeperking etc.

Na het ontstelen en een volledige sortering van de wijnoogst, beginnen de druiven spontaan te gisten dankzij inheemse gisten. De gisting duurt ongeveer 20 dagen onder constante controle van de temperaturen in de inox cuves. Dit proces bevordert de expressie van de fruitige Cabernet Franc. Het bottelen vindt plaats in de zomer.