Mercurey Rouge 'Les Vellees' 2014 - Domaine Tupinier Bautista

Soepel rood
Frankrijk
Pinot Noir
Bourgogne
12 maanden op eikenhouten vaten
2014
Heerlijk bij rood vlees, wild zoals ree of fazant.
75cl
€ 23,50

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

De wijn heeft een lichte robijnrode kleur. In de neus vinden we aroma’s van klein rood fruit zoals framboos en rode kers. Bij het walsen komen er ook meer kruiden naar boven en een geroosterde toets van de rijping.
De aanzet in de mond is zacht en fris en met een mooi evenwicht tussen de tannines, de aciditeit en de fruitigheid. De afdronk is aangenaam en lang.


Het domein

De familie Tupinier is al sinds 1770 met wijnbouw bezig in Mercurey. Pas toen Manu Bautista het domein van zijn schoonvader Jacques Tupinier overnam, kreeg het domein zijn huidige naam. Sindsdien heeft hij het bezit van zo’n 10 hectare verder uitgebreid. De meest recente aanwinst is een halve hectare in een van de beste, zo niet dé beste wijngaard van Mercurey: de Premier Cru-geklasseerde wijngaard Le Clos du Roy. 

Het Domaine Tupinier-Bautista, met haar in de rotsen uitgehakte 17e-eeuwse kelders, is gevestigd in het gehucht Touches aan de zuidkant van Mercurey. Het is gelegen tussen de drie belangrijkste bezittingen van het domein: ten noorden van Touches ligt de omvangrijke als Premier Cru-geklasseerde wijngaard ‘En Sazenay’ en ten zuiden van Touches de Premier Cru wijngaarden ‘Le Clos du Roy’ en ‘Les Vellées’. 

Manu Bautista is ervan overtuigd dat lage rendementen onmisbaar zijn voor kwaliteit. Niet voor niets hebben zijn stokken dan ook een respectabele leeftijd van minimaal 30 jaar en leveren in een normaal jaar tussen de 30 en 40 hl/ha. Immers, hoe ouder de stok, des te lager het rendement. Slechts bij hoge uitzondering is een groene oogst nodig. Hij werkt volgens de principes van de "lutte raisonnée" waarbij er alleen op bestrijdingsmiddelen wordt teruggegrepen als het echt niet anders kan.

Bautista’s wijnen zijn zeer fruitrijk en hebben daarbij de nodige structuur zonder dat de tannines droog of storend zijn. Ze zijn niet modern van stijl maar ook niet traditioneel, precies tussen die twee stijlen in. Door hun fraaie structuur denkt men vaak aan de Côte de Nuits als herkomst.

De druiven worden manueel geoogst en erna direct getrieerd en ontrist. Dan gaan de druiven gedurende 15 dagen in de cuves, worden ze geperst en gaan ze in houten vaten gedurende 12 maanden, waarvan 50% nieuwe houten vaten en de andere helft op vaten van 1 of 2 jaar oud.