Mercurey 'Les Champs Martin' 2015 - Domaine Michel Juillot

Stevig rood
Frankrijk
100% Pinot Noir
Bourgogne
18 maanden op eikenhouten vaten
2015
Probeer eens bij kalfsvlees à la Dijonnaise
75cl
€ 29,65

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

De houtachtige neus met tinten van menthol, ijzerhoudende aarde, zwart fruit en kenmerkende wilde aroma's typisch voor Mercurey geeft rijke en rijpe smaken. De krachtige en rustieke afwerking heeft een mooie lengte die alleen met de tijd kan verbeteren. Deze wijn zal iedereen na een paar jaar in de kelder aangenaam verrassen.


Het domein

Het Domaine Michel Juillot ligt in de gemeente Mercurey, 20 kilometer ten zuiden van Beaune en ongeveer 280 kilometer ten zuidoosten van Parijs. De familie Juillot is sinds de 19e eeuw in Mercurey gevestigd. Het wijnhuis werd opgericht in 1928 en Laurent Juillot leidt het in zijn vierde generatie. Het domein beslaat 31 hectare aan wijngaarden in de Côte Chalonnaise en de Côte de Beaune. Hiervan is 21 hectare beplant met pinot noir en 10 hectare met chardonnay. De helft hiervan bevindt zich op Premier en Grand Cru locaties, die zijn opgedeeld in ongeveer 20 benamingen. Het wijnhuis vult ongeveer 180.000 flessen per jaar.

De appellation Mercurey heeft 650 hectare en heeft een grote diversiteit aan bodems. Dankzij dit speciale terroir hebben de wijnen een onnavolgbare, typische structuur. Het Domaine Juillot hecht bijzonder veel waarde aan de expressie van de appellation en vinificeert de wijnen zo voorzichtig mogelijk.

Oogsten en selecteren gebeurde handmatig, waarna de druiven voor 100% werden ontsteeld. De fermentatie in open, temperatuur gecontroleerde gistingstanks duurde 18 dagen. Daarna werd de wijn teruggetrokken met een verticale pers. De rijping in eiken vaten, waarvan 30% nieuw was, duurde ongeveer 18 maanden. Ondertussen ging de wijn ook door de malolactische gisting.