Rebel.lia Tinto 2018 - Bodegas Vegalfaro

Soepel rood
Spanje
35% Tempranillo, 35% Garnacha Tintorera, 30% Bobal
Valencia
2018
Heerlijk om zomaar te genieten, bij bbq of verse wit schimmelkazen
75 cl
90 points Guía Peñin 2017
€ 7,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Fluweelzachte rode wijn van een robijnrode kleur met fijne tranen. Speelse neus met klein rood fruit en minerale toetsen en een vegetale ondertoon Voldoende fris in de mond met fijne tannines. Sappige, pure aanzet die elegant overgaat in een fruitige zachte afdronk.


Het domein

Bodegas Vegalfaro bevindt zich in de regio La Plana de Requena-Utiel in de provincie Valencia, waar ze wijnen maken van de oorsprongsbenamingen DO Utiel-Requena, DO Cava en de eigen Pago de Los Balagueses. De Bodega bevindt zich in de onmiddelijke omgeving van de archeologische site Las Pilillas, een Iberische wijnproductiefabriek uit de 7e eeuw voor Christus. Naast de wijnstokken worden er hier ook granen, olijven en amandelen verbouwd.

In 1999 besloot Andrés Valiente om Bodegas Vegalfaro te bouwen om zijn eigen wijnen te bottelen, samen met zijn zoon Rodolfo, technisch directeur van Bodegas Vegalfaro. Eerder maakte zijn overgrootvader Leonardo wijn in zijn kelder en zijn grootvader, Joseph, was een Orujo-distilleerder. Later, in februari 2011, ontving de wijnmakerij de Pago kwalificatie, die wordt beschouwd als de hoogste ranglijst van een wijngaard in Spanje en van waaruit wijnen met bijzondere eigenschappen en kwaliteiten worden verkregen. Dit is een terroirreferentie die vergelijkbaar is met die in andere Europese landen zoals Chateau, Cru, Domaine en Clos in Frankrijk, Castello in Italië en Quinta in Portugal.

De 60 hectare zijn verdeeld in drie zeer verschillende wijngaarden vanwege de kwaliteit van de bodem, het microklimaat en de druivensoorten. Al deze percelen zijn gecertificeerd voor biologische landbouw, evenals de wijnmakerij en wijnbouwfaciliteiten. In de wijngaarden zijn nog nooit pesticiden gebruikt, er heerst een micro-fauna die erg belangrijk is voor de afbraak van organisch materiaal en de opname van voedingsstoffen door de wijnstokken door een "symbiotische relatie" met de wortels, terwijl het helpt bij het beheersen van eventuele plagen. 

Na de oogst in de eerste uren van de ochtend, en na een selectie van de beste druiven, gaat men verder met de afzonderlijke vinificatie van elke wijngaard en van elke druivensoort apart om elke wijnoogst te interpreteren volgens de weersomstandigheden en de groeicyclus. Het wijnproductieproces volgt een strenge kwaliteitscontrole en de parameters worden intern beheerd om te voorkomen dat afvallozingen weer in het milieu terechtkomen. Voor de veroudering van de wijnen gebruikt men hoofdzakelijk Franse eiken vaten, naast een project met de veroudering van rode wijnen in terracotta amforen. Met deze methode verkrijgt men een veroudering van de wijn zonder dat de fruitsensatie of het terroir vermond worden door de houttoetsen.

Deze Rebel.lia wordt gemaakt van Bobal (30%), Tempranillo (35%) en Garnacha Tintorera (35%) afkomstig van de Casa Alfaro-wijngaard met traliewerk wijnranken op kleikalkstenen bodem. Wijnstokken op dubbel cordon met extra zomersnoei om de opbrengst te verminderen. Oogst half september tot de laatste week van oktober, afhankelijk van de variëteit. De wijn is de resultaat van het samenstellen van verschillende vinificatietechnieken gekoppeld aan veroudering in eiken vaten gedurende ongeveer. 4 maanden.