Pouilly-Fumé 'Haute Densité' 2018 - Château de Tracy

Expressief wit
Frankrijk
Sauvignon Blanc
Loire
2018
Aperitief, geitenkaas, asperges, bij diverse pure visgerechten (zonder roomsaus)
75cl
€ 48,85

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

De druiven van "Les Hautes Densités" komen van een klein perceel wijngaard dat is geplant op de mooiste kalkstenen bodems van Château de Tracy. De sauvignon blanc brengt hier een zeldzame complexiteit. Deze speciale cuvée wordt vertrouwelijk geproduceerd met slechts 2500 flessen.

Het domein

De Loire-vallei staat bekend om zijn rijkdom aan schitterende kastelen, die de Franse koningen hier in “de tuin van Frankrijk” aanlegden. Het oudste en meest respectabele, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1396, is het Château de Tracy. In een oude akte, die al zes eeuwen in de archieven van de adellijke familie d’Estutt d’Assay op het Château de Tracy is bewaard, kan men lezen dat in 1396 de adellijke dame van het Château de Tracy een wijngaard kocht voor 200 gouden écus, 22 stuivers en 6 in Tours geslagen duiten. In deze wijngaard zijn sinds die tijd door de bewoners van Château de Tracy ononderbroken druiven geteeld. Een wijndomein met een oudere familietraditie is ons in heel Frankrijk niet bekend. Ooit besloegen de landerijen 3.000 hectaren. Nu zijn er nog 150 hectaren over waarvan er 25 met de Sauvignon zijn beplant. De wijnen van het Château de Tracy behoren al sinds eeuwen tot de meest gereputeerde en meest vooraanstaande gewassen van deze appellation.

Dit wijngebied ligt in het departement Nièvre op de rechteroever van de Loire. De wijngaarden van Tracy liggen op de hellingen van het buurtschap Les Loges, waarlangs de Loire stroomt. De bodem is hier kalksteen houdend, deels gemengd met vuursteen (silex). Zijn naam dankt de wijn aan het feit dat, tegen de tijd dat de Sauvignon-druiven rijp zijn, er zich een rookachtige (la Fumée) waas rond de druiven vormt.

De wijngaard wordt milieubewust bewerkt, waardoor onkruid welig tiert en pas later wordt omgeploegd, waardoor minder insecten in de wijngaarden komen. Temperatuurgecontroleerde gisting op roestvrij staal.