Pouilly-Fuissé 'La Roche' 2016 - Maison Verget

Vol wit
Frankrijk
100% Chardonnay
Bourgogne
2016
Begeleider van topgastronomie
75cl
€ 33,65

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Het 'La Roche' perceel geldt als één van de toppercelen uit de Pouilly-Fuissé appelatie. Guffens maakt hier een uiterst hoogstaande cuvée, met in de neus een prachtig minerale expressie, met iets van citrusfruit en witte bloemen. Een wijn met veel diepgang, kracht, uitstekende zuren en lengte.


Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’  

In 1990 begint hij een voor die tijd zeer vooruitstrevend handelshuis: Maison Verget. Het kopen van most (het nog niet vergiste druivensap) is in de Bourgogne een oud gebruik, maar het instrueren van de boeren over hoe het land te bewerken en het oogsten van de druiven met eigen troepen op een door jezelf gekozen moment, was dat niet. Het wordt echter wel de sleutel tot succes voor Maison Verget. Vanaf het begin maakt dit handelshuis wijnen van een niveau dat maar weinig domeinen halen. Anno 2018 laat Guffens bij Maison Verget het dagelijkse werk steeds meer over aan zijn rechterhand Julien Desplans, met wie hij inmiddels vele jaren samenwerkt en die de filosofie van Maison Verget volledig beheerst.

La Roche geldt als een van de mooiste percelen uit Pouilly-Fuissé en geeft wijnen met een grote mineraliteit, die tevens heel rijk en zuiver zijn.