Pago de los Balagueses Syrah 2016 - Bodegas Vegalfaro

Stevig rood
Spanje
100% Syrah
Valencia
10 maanden op eikenhouten vaten
2016
Heerlijk om van te genieten of bij grillades van rood vlees
75 cl
93 Guía Peñin 2017
€ 19,45

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Diep robijnrood met paarse highlights in het glas, gevolgd door een sterke aromatische intensiteit van rood en zwart rijp fruit, violette bloemige tonen met subtiele balsamico en Aziatische specerijen afkomstig van de eiken vaten. In de mond direct overvloedig fruit van zwarte en rode kersen met een romige complexiteit en fijne, korrelige tannines. Evenwichtige alcohol en zuurtegraad, gestructureerde, elegante wijn met een fijne, aanhoudende finale.

In heel Spanje bestaan er amper 15 gebieden met het kwaliteitsmerk Vino de Pago, afkomstig van wijngaarden binnen een vastgesteld gebied waar men wijn maakt van zeer hoge kwaliteit. Deze Pago werd onlangs door wijncriticus James Suckling op nr 6 geplaatst in zijn ranking van de 100 beste wijnen onder de 30 dollar.


Het domein

Bodegas Vegalfaro bevindt zich in de regio La Plana de Requena-Utiel in de provincie Valencia, waar ze wijnen maken van de oorsprongsbenamingen DO Utiel-Requena, DO Cava en de eigen Pago de Los Balagueses. De Bodega bevindt zich in de onmiddelijke omgeving van de archeologische site Las Pilillas, een Iberische wijnproductiefabriek uit de 7e eeuw voor Christus. Naast de wijnstokken worden er hier ook granen, olijven en amandelen verbouwd.

In 1999 besloot Andrés Valiente om Bodegas Vegalfaro te bouwen om zijn eigen wijnen te bottelen, samen met zijn zoon Rodolfo, technisch directeur van Bodegas Vegalfaro. Eerder maakte zijn overgrootvader Leonardo wijn in zijn kelder en zijn grootvader, Joseph, was een Orujo-distilleerder. Later, in februari 2011, ontving de wijnmakerij de Pago kwalificatie, die wordt beschouwd als de hoogste ranglijst van een wijngaard in Spanje en van waaruit wijnen met bijzondere eigenschappen en kwaliteiten worden verkregen. Dit is een terroirreferentie die vergelijkbaar is met die in andere Europese landen zoals Chateau, Cru, Domaine en Clos in Frankrijk, Castello in Italië en Quinta in Portugal.

De 60 hectare zijn verdeeld in drie zeer verschillende wijngaarden vanwege de kwaliteit van de bodem, het microklimaat en de druivensoorten. Al deze percelen zijn gecertificeerd voor biologische landbouw, evenals de wijnmakerij en wijnbouwfaciliteiten. In de wijngaarden zijn nog nooit pesticiden gebruikt, er heerst een micro-fauna die erg belangrijk is voor de afbraak van organisch materiaal en de opname van voedingsstoffen door de wijnstokken door een "symbiotische relatie" met de wortels, terwijl het helpt bij het beheersen van eventuele plagen. 

Na de oogst in de eerste uren van de ochtend, en na een selectie van de beste druiven, gaat men verder met de afzonderlijke vinificatie van elke wijngaard en van elke druivensoort apart om elke wijnoogst te interpreteren volgens de weersomstandigheden en de groeicyclus. Het wijnproductieproces volgt een strenge kwaliteitscontrole en de parameters worden intern beheerd om te voorkomen dat afvallozingen weer in het milieu terechtkomen. Voor de veroudering van de wijnen gebruikt men hoofdzakelijk Franse eiken vaten, naast een project met de veroudering van rode wijnen in terracotta amforen. Met deze methode verkrijgt men een veroudering van de wijn zonder dat de fruitsensatie of het terroir vermond worden door de houttoetsen.

Deze Pago wordt gemaakt van Syrah druiven van meer dan 30 jaar oude wijnstokken uit de Pago de Los Balagueses wijngaard; een enclave van 3 hectare te midden van pijnboombossen, aromatische planten en amandelbomen op jaar gelegen op een hoogte van meer dan 780m. De oogst is afkomstig van geselecteerde wijngaardpercelen met een lage productie, uitgevoerd tijdens het eerste kwartaal van oktober op het moment van optimale rijping van de druiven. Ontsteling en zachte persing met voorvergisting bij lage temperatuur met malolactische gisting in eiken vaten. Crianza veroudering gedurende 10 maanden in Franse eiken vaten waarvan 70% nieuwe eik en 30% gebruikte eik gevolgd door één jaar rijping in fles voor release.