La Conta 2015 - Montonale

Stevig rood
Italië
70% Cabernet Sauvignon & 30% Merlot
Veneto
12 maanden op eikenhouten vaten
2015
ideale begeleider bij wild, geroosterd en gebraiseerd vlees alsook stoofpotjes. Rijpe kazen en het lokale vleesgerecht 'osei scapà'.
75cl
€ 27,80

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Diepe, zelfs briljant robijnrode kleur met granaatrode tonen. Extreem intense neus met stevige hints van rijp zwart fruit, kers, bessen jam en kruidige toetsen van zwarte peper en nootmuskaat en een zweem van balsamico. De wijn geeft een rijk en rond mondgevoel weer, ondersteund door rijpe en zijdezachte tannines en een bijna perfecte balans tussen aciditeit, zachte texturen en verfijnde kruidigheid in de intense quasi eindeloze finale. Deze vintage geniet dankzij de koele zomer van een opwindende frisheid die goed in balans is met de full-bodied structuur.Karakterwijn met complexiteit!

Download: Export as PDF

Het domein

Het landbouwbedrijf Montonale ligt vlakbij het dorpje Borgo di Montonale, landinwaarts van het exclusieve Desenzano del Garda, parel van het Gardameer. De wijnen zijn de expressie van een terroir genesteld tussen het Gardameer en de Colline Moreniche. Het bedrijf heeft haar roots in de laat 19de-eeuwse landbouwtraditie en kan terugkijken op bijna anderhalve eeuw landbouwambacht en is gelijktijdig promotor van toekomstige eco-vriendelijke wijnproductie. De bedrijfsmissie is om hoogwaardige wijnen te produceren met het grootste respect voor milieu, omgeving en terroir waardoor de wijnen van Lugana tot de meest gewaardeerde wijnen van Italië behoren.

Druiven afkomstig van de zuidelijk georiënteerde wijngaard 'La Conta', slechts 2,5 ha met veel zonlicht. De wijngaard heeft een unieke bodemsamenstelling en is de ideale plek om de druiven perfect te laten rijpen. 70% Cabernet Sauvignon & 30% Merlot. Handgeplukt. Kiezelbodem met de aanwezigheid van populieren voor de drainage van de bodem. Rotssteen die door middel van hitte accumulatie zorgt voor het perfect rijpen van het fruit. 5 à 6 Ogen per stok. Lage opbrengst van 4 à 5.000 kg per hectare.

De Merlot wordt in de derde week van september geoogst, en nadien ongeveer 30 dagen gedroogd in kisten totdat de Cabernet Sauvignon klaar is om te oogsten eind oktober. Zeer nauwkeurige en manuele druivenselectie. De trossen worden gekoeld om de aroma's te bewaren tot aan het kneuzen. Cabernet en Merlot druiven worden samen ontrist en gekneusd. Nadien vergisting gedurende 12 dagen met temperatuur controle met frequent overpompen en een dagelijkse délestage. Malolactische fermentatie in eikenhouten vaten en veroudering van minstens 12 maanden in 500l Franse eikenhouten vaten en nadien nog ongeveer 18 maanden in de fles. 14,5% Alc.