Corton Charlemagne Grand Cru 2010 - Domaine Michel Juillot

Vol wit
Frankrijk
100% Chardonnay
Bourgogne
12 maanden op eikenhouten vaten
2010
Ultiem genot bij kreeft of edele vissoorten.
75cl
€ 98,00

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Een royale houtachtige neus brengt aroma's naar boven van vanille, specerijen, amandel en abrikoos. De smaken zijn rijk, zijdeachtig en blijven vrij krachtig nazinderen in de eerder minerale en citroenachtige afdronk. Het is een wijn die vroeg gedronken kan worden maar ook heel goed zal verouderen in de kelder


Het domein

Het Domaine Michel Juillot ligt in de gemeente Mercurey, 20 kilometer ten zuiden van Beaune en ongeveer 280 kilometer ten zuidoosten van Parijs. De familie Juillot is sinds de 19e eeuw in Mercurey gevestigd. Het wijnhuis werd opgericht in 1928 en Laurent Juillot leidt het in zijn vierde generatie. Het domein beslaat 31 hectare aan wijngaarden in de Côte Chalonnaise en de Côte de Beaune. Hiervan is 21 hectare beplant met pinot noir en 10 hectare met chardonnay. De helft hiervan bevindt zich op Premier en Grand Cru locaties, die zijn opgedeeld in ongeveer 20 benamingen. Het wijnhuis vult ongeveer 180.000 flessen per jaar.

De appellation Mercurey heeft 650 hectare en heeft een grote diversiteit aan bodems. Dankzij dit speciale terroir hebben de wijnen een onnavolgbare, typische structuur. Het Domaine Juillot hecht bijzonder veel waarde aan de expressie van de appellation en vinificeert de wijnen zo voorzichtig mogelijk.

Oogsten en selecteren gebeurde handmatig, waarna de druiven voor 100% werden ontsteeld. De fermentatie in open, temperatuur gecontroleerde gisting in eiken vaten. Daarna werd de wijn teruggetrokken met een verticale pers. De rijping in eiken vaten, waarvan 50% nieuw was, duurde ongeveer 12 maanden. Ondertussen ging de wijn ook door de malolactische gisting.