Follow us on:

Mercurey Rouge 1er Cru 'Clos du Roy' 2012 - Domaine Tupinier Bautista

Stevig rood
Frankrijk
Pinot Noir
Bourgogne
12 maanden op eikenhouten vaten
2012
Heerlijk bij rood vlees, bourguignon, om van te genieten.
75cl
€ 22,60

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Intens, robijnrood met lichte, granaatrode tinten. Charmante aroma's van kersen met subtiele ondertonen van zachte kruiden (kaneel, kurkuma) en peper. Een krachtige smaak in de mond. De tannines zorgen voor de geschikte structuur. Rijke wijn!
Download: Export as PDF

Het domein

De familie Tupinier is al sinds 1770 met wijnbouw bezig in Mercurey. Pas toen Manu Bautista het domein van zijn schoonvader Jacques Tupinier overnam, kreeg het domein zijn huidige naam. Sindsdien heeft hij het bezit van zo’n 10 hectare verder uitgebreid. De meest recente aanwinst is een halve hectare in een van de beste, zo niet dé beste wijngaard van Mercurey: de Premier Cru-geklasseerde wijngaard Le Clos du Roy. 

Het Domaine Tupinier-Bautista, met haar in de rotsen uitgehakte 17e-eeuwse kelders, is gevestigd in het gehucht Touches aan de zuidkant van Mercurey. Het is gelegen tussen de drie belangrijkste bezittingen van het domein: ten noorden van Touches ligt de omvangrijke als Premier Cru-geklasseerde wijngaard ‘En Sazenay’ en ten zuiden van Touches de Premier Cru wijngaarden ‘Le Clos du Roy’ en ‘Les Vellées’. 

Manu Bautista is ervan overtuigd dat lage rendementen onmisbaar zijn voor kwaliteit. Niet voor niets hebben zijn stokken dan ook een respectabele leeftijd van minimaal 30 jaar en leveren in een normaal jaar tussen de 30 en 40 hl/ha. Immers, hoe ouder de stok, des te lager het rendement. Slechts bij hoge uitzondering is een groene oogst nodig. Hij werkt volgens de principes van de "lutte raisonnée" waarbij er alleen op bestrijdingsmiddelen wordt teruggegrepen als het echt niet anders kan.

Bautista’s wijnen zijn zeer fruitrijk en hebben daarbij de nodige structuur zonder dat de tannines droog of storend zijn. Ze zijn niet modern van stijl maar ook niet traditioneel, precies tussen die twee stijlen in. Door hun fraaie structuur denkt men vaak aan de Côte de Nuits als herkomst.

De druiven worden manueel geoogst en erna direct getrieerd en ontrist. Dan gaan de druiven gedurende 15 dagen in de cuves, worden ze geperst en gaan ze in houten vaten gedurende 12 maanden, waarvan 30% nieuwe houten vaten.