Mâcon-Pierreclos 'Tri de Chavigne' 2018 - Guffens-Heynen

Vol wit
Frankrijk
Chardonnay
Bourgogne
2018
Deze wijn is lekker bij een witte vis in blanke botersaus, blanquette van kalfs, of gewoon om lekker van te genieten.
75cl
€ 41,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Kristalheldere top Bourgogne in het glas. Heerlijke aroma’s van witte bloemen, agrumes en citrus. Satijnachtige finale. 'Tri de Chavigne' is de vrucht van drie opeenvolgende pluksessies in de loop van een enkele week waarbij enkel optimaal rijpe druiven geoogst worden.


Het domein

Dit domein wordt geleid door de eigenzinnige Jean-Marie Guffens en zijn vrouw Maine. Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectaren en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met Maison Verget en Château des Tourettes in de Lubéron. Op Domaine Guffens-Heynen echter is alles veel kleinschaliger en gericht op maar één doel: het behalen van de allerhoogste kwaliteit.

Het domein wordt inmiddels beschouwd als de absolute en eenzame top van de Mâconnais. Nergens zijn de rendementen zo laag, wordt er zo rigoureus geselecteerd en wordt er zo verfijnd gevinifieerd. Alle wijnen zijn jaar in jaar uit kleine meesterwerkjes. Niets wordt aan het toeval overgelaten. In het toonaangevende Franse tijdschrift La Revue du Vin de France ontvangt het domein al vele jaren de maximale drie sterren!

De 'premier jus de Chavigne' wordt gemaakt met materiaal van de beste delen van het perceel 'Le Chavigne'. Handmatige pluk en fermentatie en opvoeding in eikenhouten vaten. Regelmatige bâtonnage van de fijne 'lies'.

Alle fases in het vinificatieproces verlopen zo eenvoudig mogelijk om de wijnen zoveel mogelijk hun eigen karakter te laten bewaren. Natuurlijke vergisting, zonder toevoeging van gisten. De wijnen rijpen ‘sur lies‘ en worden regelmatig geroerd. Ze worden gebotteld zonder filtering.