Mâcon-Bussières 'Vignes de Montbrison' 2018 - Maison Verget

Vol wit
Frankrijk
100% Chardonnay
Bourgogne
2018
Perfecte begeleider van vissoep, gegrilde vis of kreeft
75cl
€ 18,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Eén van de juweeltjes van Jean-Marie. Aroma's van getoast brood, perziken en abrikozen zorgen voor een heerijke, verleidelijke geur. Rijk, vol en mineralig in de mond, met schitterend gebalanceerde zuren. 


Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’  

In 1990 begint hij een voor die tijd zeer vooruitstrevend handelshuis: Maison Verget. Het kopen van most (het nog niet vergiste druivensap) is in de Bourgogne een oud gebruik, maar het instrueren van de boeren over hoe het land te bewerken en het oogsten van de druiven met eigen troepen op een door jezelf gekozen moment, was dat niet. Het wordt echter wel de sleutel tot succes voor Maison Verget. Vanaf het begin maakt dit handelshuis wijnen van een niveau dat maar weinig domeinen halen. Anno 2018 laat Guffens bij Maison Verget het dagelijkse werk steeds meer over aan zijn rechterhand Julien Desplans, met wie hij inmiddels vele jaren samenwerkt en die de filosofie van Maison Verget volledig beheerst.

Een perceel gelegen tegen Vergisson in Pouilly-Fuissé, met een oriëntatie op het oosten. De grond is kalkrijk en stenig en de wijnstokken zijn veertig jaar oud. De druiven konden lang blijven hangen en werden prachtig rijp. De wijn werd gevinifieerd en opgevoed op deels (20%) nieuwe eiken vaten. Alleen het eerste sap van de pers werd gebruikt.