Follow us on:

Les Vignes d'à Côté - Viognier 2016 - Domaine Yves Cuilleron

Expressief wit
Frankrijk
100% Viognier
Côtes du Rhône
2016
Heerlijk als aperitief, mooi bij een salade, asperges, bij gerookte zalm op toast, ...
75 cl
€ 18,65

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Goudgele kleur met in de neus een heerlijk voorjaarsbloemen, perzik, peer, abrikoos, een vleugje tropisch fruit en een hint van vanille. Smakelijk en rond, heerlijk soepel, droog maar niet te strak, heerlijk zacht, met in de finale een hint van kruidigheid en wat smakelijke bitters.
Download: Export as PDF

Het domein

Yves Cuilleron vertegenwoordigt de derde generatie van wijnmakers. Cave Cuilleron bestaat sinds 1920. In 1987 is het domein via zijn grootvader en oom in handen van Yves gekomen. Samen met François Villard is Yves Cuilleron tegenwoordig één van de grootste talenten in de noordelijke Rhône. Wine Spectator noemt hem de leider van de nieuwe generatie wijnmakers in de Condrieu. De meeste van zijn wijngaarden liggen in en rond Chavanay, iets ten zuiden van Condrieu. In totaal beschikt hij over 59 hectare verdeeld over Saint Joseph (Blanc), Saint Joseph (Rouge), Côte-Rôtie en Condrieu.

Yves heeft een belangrijk slogan... zo rijp mogelijke druiven plukken! Hij is een lekkerbek die houdt van goed eten en van 'Les Vins Gourmand'. Dat proef je ook terug in zijn wijnen. Hij maakt zijn wijnen '100% maison'. Per perceel of type wijn bewaakt hij de Cuilleron stijl van de betreffende cuvée, zonder compromis. Echter, niks staat bij hem vast. Hij werkt op gevoel, ervaring en blijft observeren en bijsturen. Hij selecteert het fruit van de oudere en jongere stokken. Hetzelfde doet hij met de verschillende percelen. Het blenden van verschillende percelen doet hij alleen als er voldoende synoniemen zijn of eigenschappen die elkaar aanvullen.

Qua wijnmaken gaat Yves zijn eigen weg. Hij volgt niet de trends. Zo werkt hij niet conventieel, niet organisch en niet bio-dynamisch, maar wel volgens zijn eigen filosofie gericht op het verkrijgen van gezonde druiven. Hierbij observeert hij continue om tijdig te kunnen ingrijpen. Hij werkt reeds 20 jaar duurzaam volgens la lutte raisonnée; een verstandige manier van wijnmaken zonder pesticiden en kunstmest. In de kelder werkt hij met de natuurlijk gisten en gebruikt hij bijvoorkeur oudere foeders en barriques in plaats van stalen tanks.

De met gras begroeide wijngaarden om erosie te voorkomen zijn gelegen in de stad Chavanay. Het terroir is van graniet en alluviaal.Zonder het gebruik van insecticide of pesticide, is het behandelen van de ranken afhankelijk van het weer.Er is nauwelijks toevoegin van kunstmest, als er wel kunstmest wordt gebruik is deze uitsluitend organisch. Yves Cuilleron heeft respect voor de balans van het terrein en de druivenrank. Tijdens de groei van de druiven, worden deze nauwlettend in de gaten gehouden om een zo'n hoog mogelijk rendement te behalen. Het overtollige groen wordt verwijderd, zodat er een betere rijping van de druiven ontstaat. Hoewel dit machinaal wordt gedaan, verdient handmatige arbeid de voorkeur.