Follow us on:

Langhe Chardonnay 'Da Bertu' 2017 - Albino Rocca

Expressief wit
Italië
Chardonnay
Piemonte
2017
Gegrilde vis, asperges, oesters en schaaldieren.
75cl
Gambero Rosso - Tre bicchieri - 2018: 1 bicchieri (max rating = 3)
€ 13,40

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Lichte strogele kleur met aroma's van exotisch fruit, witte bloemen en nectarine. Nootachtige en minerale smaak. Door zijn frisse zuren en overschot aan structuur heeft de wijn baat bij enkele jaren kelderrijping.

Download: Export as PDF

Het domein

Het begint in de mid 40er jaren met Albino Rocca's vader, Giacomo, die druiven uit de familie wijngaarden verkocht en nadien zijn eigen wijn maakte en die verkocht in dame-jeannes.


Dankzij de erfenis van enkele zeer waardevolle wijngaarden in de 60er jaren kon Albino het nieuwe wijndomein Albino Rocca starten. Albino en zijn zoon Angelo timmerden zeer hard aan hun weg naar de top. Nu is het familiale wijnbedrijf internationaal erkend.


De groei werd in gang gezet door het geleidelijk overnemen van wijngaarden en de uitbreiding van de productie naar andere druivensoorten dan enkel Nebbiolo zoals Dolcetto en Barbera.


Dit wijndomein heeft 3 cru wijngaarden. De Ronchi wijngaard, waar de wijnmakerij gelegen is, is met zijn 3 ha en een voortreffelijke zuidoostelijke oriëntatie en zijn mineralenrijke klei en kalksteen bodems, de verpersoonlijking van Albino Rocca Winery. De wijnstokken zijn 50 à 70 jaar oud. Deze wijngaard heeft de ideale combinatie van ouderdom, bodemsamenstelling en oriëntatie en brengt wijnen voort met rijke aroma's, een excellente structuur, complexiteit en lengte.


De Ovello Vigna Loreto wijngaard ligt in het dorp Barbaresco en is één van de oudste, en grootste cru's van Barbaresco. Een zuidwestelijke oriëntatie en uitkijkend op de Tanaro rivier met stokken van ongeveer 45 jaar oud. Vigna Loreto is slechts een halve hectare groot, en met een jaarlijkse productie van 2.600 flessen die in één enkel houten vat worden afgerijpt. Een pittoreske wijngaard met een klei en kalksteen bodem en wat zand is een perfect terroir voor een elegante Nebbiolo. Wijnen met frisse en fruitige aroma's met een verfijnde tanninestructuur en heel veel finesse.


De laatste wijngaard, de Montersino cru is aangeplant in 1998. De wijngaard is slechts een halve hectare groot en ligt in de zuidelijkste punt van Barbaresco. Hij heeft een zuidelijke oriëntatie en ligt iets hoger dan gemiddeld in Barbaresco. De steile hellingen hebben een klei en kalksteen ondergrond en dunne lagen zandsteen. Op dit terroir toont de Nebbiolo zijn natuurlijke elegantie.


Het doel was altijd al het produceren van authentieke wijnen van superieure kwaliteit in de Barbaresco appellatie. Naast de grote zorg in het veld, wordt er ook doelbewust geproduceerd zonder enige vorm van forcing. Technologie is ondergeschikt aan het respect voor het terroir.


De opvoeding in houten vaten onderstreept de unieke identiteit van deze wijnen. Iedere Albino Rocca cru heeft een eigen persoonlijkheid en is resultaat van een natuurlijke fusie tussen wijnstok, omgeving en traditie.