Help, mijn wijn heeft kurksmaak! 
Wat is kurksmaak?
'Kurksmaak' is een chloorverbinding gemaakt door een schimmel, die zowel de aroma's als de smaak van de wijn teniet doet.  Een wijn met kurksmaak komt naar schatting bij 3% van de wijnflessen voor. De geur is te herkennen als typische aroma's van een muffe kelder, een natte dweil of nat karton. Een wijn met 'kurk' heeft ook wel eens een scherpe nasmaak. 
Helaas is kurksmaak niet te vermijden. De laatste jaren merken we wel dat er enorm veel inspanningen gedaan worden om het percentage van deze infecties te verlagen, maar het is en blijft een natuurproduct. 
De kunst is als gastheer of gastvrouw, een eventuele kurksmaak te ontdekken in de wijn vóór uw gasten dit doen. 
Hierbij graag enkele tips:
  1. Kijken naar de kurk; welke kurk heeft uw fles wijn? Is het een kunststof of kurkgranulaat, dan heb je weinig kans op kurksmaak. Bij natuurlijke kurk stijgt de kans, al naargelang de kwaliteit van de kurk. Kijk even of de kurk beschadigd is ... 
  2. Ruiken aan de kurk; u laat de kurk op de sommelier (=kurkentrekker) zitten en ruikt vervolgens aan de wijnzijde van de kurk. Ruikt dit naar 'kurk' dan is er geen probleem. Het is wanneer de kurk ruikt naar 'natte dweil', 'kelderlucht' en dus eerder muf, dat de kurk geïnfecteerd is.
  3. De wijn ruiken in het glas; schenk een beetje wijn in en ruik zonder te walsen. Hierdoor kan u de wijn beoordelen (zoals hij in de fles zat).  Een goede wijn ruikt naar typische aroma's zoals bloemen, fruit, hout, kruiden enz. Opgelet; kurksmaak is niet te verwarren met eiklagering.
  4. Walsen; door deze geuranalyse merkt u of er al dan niet aroma's vrijkomen. Is dit niet het geval, dan is dit een bijkomende aanwijzing voor kurksmaak
  5. Proeven; dit dient enkel om het vermoeden van kurksmaak te bevestigen.
Het kan gebeuren dat uw fles wijn van Wijnhuis Christiaens ook last heeft van kurksmaak … 
Kom dan even langs met de fles wijn (kurk erop). 
Na een korte proeftest, ruilen we uw fles zonder probleem om tegen eenzelfde fles. 
Indien dezelfde wijn niet meer beschikbaar is, krijgt u een andere jaargang of gelijkwaardig alternatief.
Wij betalen geen wijnen met kurksmaak terug, deze worden enkel omgeruild mits voorlegging van een geldig aankoopbewijs en dit tot maximum 2 jaar na aankoop van de wijn.