Follow us on:

Guffens aux Tourettes - Rouge Enfin 'Grande Trilogie' 2013

Stevig rood
Frankrijk
45% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon, 25% Grenache
Côtes du Rhône
10 maanden op Franse eikenhouten vaten
2013
Aanrader bij volle pastagerechten, stevige vleesgerechten, wild,...
75 cl
€ 15,50

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Rouge Enfin, Red at last. Inderdaad uiteindelijk is Jean-Marie Guffens ook gezwicht voor de lokroep van de rode wijnen en met wat voor een hemels resultaat.


Heerlijk rijp fruit in de neus met een sublieme fraîcheur in de mond. Aroma’s van zwart fruit zoals zwarte bosbessen, braambessen en zwarte kersen steken om de beurt hun kop op. Gevolgd door geuren van specerijen en wat zwarte peper en omweven door een vleugje tabak. In de mond rijpe tannines die perfect geïntegreerd zijn. Een prinsheerlijke afdronk.

Download: Export as PDF

Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’

Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectare en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget. Maar Guffens zou Guffens niet zijn, als hij niet op zoek was gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo kocht hij in 1997 in de prachtige Lubéron een kasteel om ook druivenrassen als Viognier, Marsanne, Rousanne en Syrah aan zich te ‘onderwerpen’. Maar ook om Chardonnay buiten ‘zijn’ Bourgogne tot grote prestaties te brengen. Hij maakt er schitterende wijnen, waarbij zoals altijd voor hem leidend zijn: oude wijnstokken, lage rendementen, de natuur haar gang laten gaan en bovenal zijn intuïtie.

Deze rode trilogie is een topper, waarbij het Cabernet-karakter schitterend doorkomt, en een bijna Bordelais karakter aan de wijn geeft. De assemblage bestaat uit 45% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon, 25% Grenache. De Cabernet en Syrah werden opgevoed op kleine vaten, terwijl de Grenache op grote houten foeders verbleef. 

Liefhebbers van deze wijn bekeken ook: