Guffens aux Tourettes - Enfin 'Syrah d'Endes' 2013

Stevig rood
Frankrijk
Syrah
Côtes du Rhône
2013
Deze wijn is zeer lekker met wit vlees met een donkere saus, rood vlees, bbq, kruidige pasta’s en pizza’s.
75 cl
€ 13,50

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

De Syrah druiven komen hoofdzakelijk van het 'Endes' perceel van Château des Tourettes. De wijn heeft een robijnrode kleur. In de neus vinden we fruitige aroma’s van framboos en rode bessen met een mooie kruidigheid van zwarte peper. De aanzet in de mond is krachtig met smaken van rood fruit. De tannines zijn mooi verweven en de afdronk is aangenaam en lang.

Download: Export as PDF

Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. "Overdreven", vindt hijzelf, "alle anderen zijn slechter."

Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectare en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget. Maar Guffens zou Guffens niet zijn, als hij niet op zoek was gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo kocht hij in 1997 in de prachtige Lubéron een kasteel om ook druivenrassen als Viognier, Marsanne, Rousanne en Syrah aan zich te "onderwerpen". Maar ook om Chardonnay buiten "zijn" Bourgogne tot grote prestaties te brengen. Hij maakt er schitterende wijnen, waarbij zoals altijd voor hem leidend zijn: oude wijnstokken, lage rendementen, de natuur haar gang laten gaan en bovenal zijn intuitië.

De Syrah druiven komen hoofdzakelijk van het 'Endes' perceel van Château des Tourettes. De fermentatie gebeurt in inox cuves. De maceratie duurt ongeveer 18 dagen met regelmatig oppompen van de wijn en het doorbreken van de ‘chapeau’ d.m.v. ‘pigeage’. Een gedeelte van de wijn wordt gerijpt in grote foeders en een ander deel in inox cuves gedurende een periode van 8 maanden en dit op hun droesem.

Liefhebbers van deze wijn bekeken ook: