Guffens aux Tourettes - Tinus Grand Rouge 2017

Soepel rood
Frankrijk
40% Syrah, 35% Grenache, 25% Cabernet Sauvignon
Côtes du Rhône
2017
Lekker bij gegrild vlees, stoofpotjes of harde kazen
75cl
€ 19,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Prachtig, glanzend rood in het glas, met een overweldigende fruitexpressie in de neus. Jean-Marie verrast met deze rode wijn die een verfrissende zuurtegraad biedt, ondersteund door mooi verweven tannines en een lange, zuivere afdronk.

Deze cuvée is genoemd naar de grootvader van Jean-Marie, die een maalderij had in Gors-Op-Leeuw, of zoals Jean-Marie het sappig kan zeggen ... Tinus was de molder van Leif! 


Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’

Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectare en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget. Maar Guffens zou Guffens niet zijn, als hij niet op zoek was gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo kocht hij in 1997 in de prachtige Lubéron een kasteel om ook druivenrassen als Viognier, Marsanne, Rousanne en Syrah aan zich te ‘onderwerpen’. Maar ook om Chardonnay buiten ‘zijn’ Bourgogne tot grote prestaties te brengen. Hij maakt er schitterende wijnen, waarbij zoals altijd voor hem leidend zijn: oude wijnstokken, lage rendementen, de natuur haar gang laten gaan en bovenal zijn intuïtie.

De assemblage bestaat uit 35% grenache (opgevoed op cuve), 25% cabernet-sauvignon (opgevoed op eikenhouten barriques) en 40% syrah (deels op cuve en deels op eikenhout), geselecteerd van de beste percelen van het domein.

Liefhebbers van deze wijn bekeken ook: