Guffens aux Tourettes - Et Si Je Vous Racontais Tout 2016

Fruitig rood
Frankrijk
Syrah
Côtes du Rhône
2016
75cl
€ 14,80

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Deze wijn komt van Château des Tourettes, grotendeels samengesteld uit de druivensoort Syrah. De met de hand geoogste druiven werden gevinifieerd door Jean Marie Guffens. Deze vintage heeft aroma's van zwart fruit zoals zwarte bessen, maar ook rood fruit zoals kersen. In de mond smaakt deze wijn zeer fruitig, met erg zachte en soepele tannines.


Download: Export as PDF

Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’

Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectare en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget. Maar Guffens zou Guffens niet zijn, als hij niet op zoek was gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo kocht hij in 1997 in de prachtige Lubéron een kasteel om ook druivenrassen als Viognier, Marsanne, Rousanne en Syrah aan zich te ‘onderwerpen’. Maar ook om Chardonnay buiten ‘zijn’ Bourgogne tot grote prestaties te brengen. Hij maakt er schitterende wijnen, waarbij zoals altijd voor hem leidend zijn: oude wijnstokken, lage rendementen, de natuur haar gang laten gaan en bovenal zijn intuïtie.