Guffens au Sud Classic Marsanne 2018

Expressief wit
Frankrijk
Marsanne
Côtes du Rhône
10 maanden in inox cuves
2018
Talrijke salades, pasta’s, visgerechten als ook bij wit vlees en charcuterie en kaasschotels.
75cl
€ 10,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

De neus biedt heerlijke aroma’s van citrusvruchten, lavendel en kruiden. De smaak bezit een heerlijke frisheid, met tonen van wit en geel fruit en fijne zuren.


Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’

Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectare en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget. Maar Guffens zou Guffens niet zijn, als hij niet op zoek was gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo kocht hij in 1997 in de prachtige Lubéron een kasteel om ook druivenrassen als Viognier, Marsanne, Rousanne en Syrah aan zich te ‘onderwerpen’. Maar ook om Chardonnay buiten ‘zijn’ Bourgogne tot grote prestaties te brengen. Hij maakt er schitterende wijnen, waarbij zoals altijd voor hem leidend zijn: oude wijnstokken, lage rendementen, de natuur haar gang laten gaan en bovenal zijn intuïtie.

Een verrukkelijke cuvée gemaakt van de typische witte Rhônedruiven Marsanne en Roussanne. De Marsanne vergist op horizontale inoxtanks, waar ze ook ‘sur lies fines’ gedurende zes maanden in worden opgevoed. Voor de Roussanne gebeurt de opvoeding op grote houten fouders.


Liefhebbers van deze wijn bekeken ook: