Ik misluk liever op mijn manier dan dat ik slaag op die van een ander, bijvoorbeeld. Of: Waarom veranderen zo weinig mensen van opinie? Omdat ze er geen hebben. Hij houdt van snedige aforismen. Je kunt ze vergelijken met wijn. Je concentreert woorden in een zin zoals druiven in een fles. Een van zijn favoriete quotes is die van de bekende Amerikaanse schrijver Mark Twain. De geruchten over mijn dood zijn sterk overdreven, zei hij toen in een krant het bericht verscheen dat hij was overleden. Die uitspraak werd later hernomen door Steve Jobs.’


De oprichter van Apple nodigde hem ooit uit voor een lunch. Diens landgenoot Robert Parker – de meest gerenommeerde wijnrecensent ter wereld – noemde hem al in de jaren tachtig The king of chardonnay en catalogeerde hem bij de twintig grootste wijnpersoonlijkheden op deze aardbol. De mening van de buitenwereld over Guffens varieert tussen gek en geniaal. Hij realiseert zich dat over hem in extremen wordt gedacht. ‘Laat ze maar denken’, volgens Jean Marie zelf.


In 1976 verlaten hij en zijn echtgenote Maine als prille twintigers het onooglijke Gors-Opleeuw voor de Bourgogne, waar ze zich vestigen in het dorpje Vergisson. Jean-Marie start met wijnbouwstudies in Davayé, zijn echtgenote gaat werken bij wijnbouwers in het dorp. Drie jaar later kopen ze hun eerste wijngaard. Domaine Guffens-Heynen produceert binnen de kortste keren betere wijn dan de meeste concurrenten in de omgeving.


In 1987 sticht Jean-Marie Guffens Maison Verget, waar hij wijn maakt van aangekochte druiven. Ook dat wordt een succesverhaal. In 1997 koopt hij een domein in de Luberon, Château des Tourettes. En jawel, alweer zijn de kritieken lovend, maar in 2001 krijgt hij bezoek van de Franse douane. Die beschuldigt hem ervan meer wijn te verkopen dan hij produceert en verschillende soorten te mengen. Om een lang verhaal kort te maken: vorig jaar sprak het hof van beroep in Dijon hem na een dispuut van meer dan tien jaar over de hele lijn vrij. Sindsdien kan hij zich weer uitsluitend bezighouden met zijn passie: wijn maken!


Zijn succes is te verklaren door zijn modus operandus. Hij snoeit zo drastisch dat hij slechts een derde van de gebruikelijke opbrengst overhoudt. Dan krijg je uiteraard andere, betere druiven. Zijn manier van werken is heel eenvoudig: hij werkt met de natuur mee en niet er tegenin. De organische methode. Onkruid laat hij groeien, hij spuit niet tegen insecten, zijn machines rijden op rupsbandjes om de grond niet te zwaar te belasten. Een rupsvoertuigje weegt 700 kilogram, een tractor vier ton.


Hij is een grote fan van de chardonnaydruif. 'Chardonnay absorbeert de bodem en smaakt naar de grond waarin ze geteeld is. De meeste andere soorten smaken naar zichzelf', dixit Jean Marie. En verder: 'Als de wijn goed gemaakt is, proef je het verschil. Er zit natuurlijk veel kaf tussen het koren. In de wijnwereld is er veel snobisme. Heel wat consumenten kijken alleen naar het etiket. Ik houd het op dat vlak sober. Ik gebruik bijvoorbeeld geen rugetiket met alle mogelijke details. Waarom zou ik? Op een bussel prei staat toch ook geen informatie.'


Een eigenzinnig enfant terrible waarop wij Limburgers alleen maar apentrots op kunnen zijn. Probeer eens een geniale cuvee van mijnheer Guf... 'zeg maar Jean Marie'!