Gevrey Chambertin 'Racine du Temps' 2012 - Domaine René Bouvier

Stevig rood
Frankrijk
Pinot Noir
Bourgogne
18 maanden op eikenhouten vaten
2012
Aperitief, heerlijk bij rijke vleesgerechten, wildgerechten, rijpe romige kazen,...
75cl
€ 63,20

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Deze Gevrey Chambertin is een pareltje voor de bourgogne liefhebbers. De wijn is diep, geconcentreerd en evenwichtig. Rijk in de mond met volle smaken van kruiden, zoethout, peper, violetjes en cassis. Elegante Bourgogne om van te genieten!
Het domein

De huidige eigenaar Bernard Bouvier heeft in 1992 de leiding van het domein van zijn vader René overgenomen. Het domein werd opgericht door de grootvader in 1910. Het is dus een relatief jong domein. In die drie generaties werden wijngaarden aangekocht verdeeld over een 6-tal gemeenten, vooral tussen Gevrey en Dijon ( Gevrey, Brochon, Marsannay, Chenove). Momenteel hebben ze een 18 verschillende appelaties, van gewoon “Bourgogne” tot gemeentewijnen, 1e cru’s en tevens enkele Grand Cru's, verdeeld over 17 ha.

Sinds 2006 heeft Bernard een moderne cuverie in de industriezone van Gevrey, met volledige hydro- en thermoregulatie, neergezet om de druiven in optimale omstandigheden te ontvangen. Alles in functie van de druif en het eindproduct is het motto. Het domein werkt reeds enkele jaren op zeer ecologische wijze met respect voor de grond en natuur. Vanaf de oogst 2013 zijn ze bio-gecertifieerd. In sommige wijngaarden en in bepaalde jaargangen hanteren ze een groene oogst om een optimale rijpheid te bekomen.

Het oogsten gebeurt manueel in 20 kg kistjes om de druiven zo weinig mogelijk te kneuzen. Na de eerste selectie tijdens de pluk komen de druiven eerst op een trilband terecht om nadien nog eens manueel op een ‘table de tri’ gekeurd te worden. Na volledige ontristing komen de druiven door valdruk in de cuves terecht. Hij streeft ernaar om groene tannines te vermijden. De alcoholische gisting start op basis van de natuurlijke, op de druif aanwezige gisten, en duurt ongeveer 20 dagen onder volledige temperatuurcontrole. Er wordt zo weinig mogelijk tussengekomen alleen enkele pigeages en arrosages om zoveel mogelijk het karakter van elk terroir te accentueren. Na pneumatische persing verdwijnen de wijnen in houten vaten voor een 16 à 20 maanden, naargelang de herkomstbenaming, in de geklimatiseerde en in optimale vochtigheidsgraad gehouden kelders. Nieuw vat wordt gebruikt in functie van de wijn (+/-30%).