Felines Chardonnay 2018 - Domaine Felines Jourdan

Expressief wit
Frankrijk
Chardonnay
Languedoc
3 maanden in inox cuves
2018
Scampi's of kip in de wok met oosterse kruiden, klassieke visbereidingen, aperitief,...
75cl
€ 7,25

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Elegante Chardonnay met aroma's van witte bloemen en noten van perzik en citrus. In de neus zijn florale tonen dominant. Nadien fruit à la mango en andere exotische vruchten waaronder passievrucht. Sappige en romige wijn met een goed evenwicht tussen fruit en aciditeit.Het domein

Dit Languedoc domein wordt gerund door de getalenteerde Claude Jourdan, wiens familie al generaties lang wijnen vinifieert in deze streek. De familie kocht Domaine Félines in 1983 en veranderde de naam naar Domaine Félines Jourdan om de start van een nieuw hoofdstuk in te luiden.

Hun meest bekende wijn is de Picpoul de Pinet, een variëteit die de AOC status in 1985 heeft verworven waardoor wijnmakers sindsdien steeds betere wijnen zijn gaan maken. Door de verbeterde kwaliteit hebben deze wijnen steeds meer aan populariteit gewonnen. Veel coöperatieven produceren goede maar onopwindende versies, echter deze van Félines toont aan dat witte Mediterrane wijnen rond en food-friendly kunnen zijn.

De wijngaarden liggen langs de Mediterrane kusten aan het Bassin van Thau, bekend voor zijn oesters en zijn flamingo's. Félines Jourdan gaat voor duurzame viticultuur en engageert zich om naast de bescherming van hun wijngaarden ook de schitterende kustlijn en het nabijgelegen vogelreservaat te beschermen.

In deze fenomenaal mooie omgeving profiteren de wijnstokken van een verfrissende zeebries waardoor de temperatuurvariatie tot een minimum wordt herleid en er een licht ziltige smaak ontwikkelt. Het belang van de kalkachtige bodem uit zich in zijn vermogen tot het vasthouden van water in deze streek met weinig neerslag. De bodem is buitengewoon goed voor druivensoorten met veel frisse zuren.

De Jourdans zijn trots op hun wijnmakersgeschiedenis maar naast het gebruik van traditionele technieken staan ze ook open voor vernieuwing. Oogsttijden worden aangepast omwille van de optimale rijpheid in het fruit en de wijnmakerij is uitgerust met temperatuur gecontroleerde inox tanks en airconditioning, cruciaal voor de frisheid in de wijnen.

Kalkhoudende kleibodem. Laag rendement. Ontstelen. Pneumatische persing. Débourbage. Trage vergisting op lage temperatuur. Opvoeding op fijne 'lies' in inox tanks gedurende 3 maanden.

Liefhebbers van deze wijn bekeken ook: