Colpasso Appassimento Nero d'Avola 2018

Fruitig rood
Italië
Nero d'Avola
Sicilia
2018
Kruidige pasta's, kazen, konijn met pruimen, sudderpotjes.
75cl
€ 9,45

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Zeer intens fruitboeket van kers, pruim en zwarte bes. Krachtig met veel diepte en mooi fruit. 

Appassimento is een methode om wijn te maken waarbij de wijnmaker de druiven gaat drogen. Dit gebeurt in een ‘fruttaio’,  droogkamer met optimale ventilatie, waar de druiven op matten van bamboe of stro of in houten bakjes even een siësta mogen houden. Bedoeling is dat deze een hoop van hun vocht verliezen en we zo van die verschrompelde druifjes krijgen. Gevolg: een enorme concentratie aan suikers en aroma’s.

Download: Export as PDF

Het domein

Sicilië is het grootste eiland in de Mediterraanse zee met de hoogste actieve vulkaan ter wereld: de Etna! Door de rijke geschiedenis van het eiland en de meerdere volkeren die hier hebben geleefd is er een rijke en beroemde agrarische cultuur ontstaan. Met allerlei soorten inheemse druiven die hier groeien worden er dan ook heerlijke wijnen geproduceerd.

Al in de 14e eeuw kende Sicilië een florerende wijnbouwcultuur. Veel wijngaarden werden in die tijd aangeplant door rijke Sicilianen. Ze verkochten hun producten aan het Italiaanse vasteland en exporteerden veel zoete wijnen naar Afrika. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is de wijnbouw in Sicilië sterk gemoderniseerd. Daardoor is de kwaliteit van de Siciliaanse wijnen de laatste jaren enorm toegenomen.

Bekendste druivenras: Nero d’Avola. ‘Het zwart van Avola’; zo noemen de Italianen de Nero d’Avola druif uit Sicilië ook wel. Deze inheemse druif is verantwoordelijk voor zeer fruitige wijnen die smaken naar pruimen, cranberries en granaatappel. Deze druif is door plaatselijke wijnmakers honderden jaren terug geselecteerd als dé druif van Avola, een klein stadje in Oost-Sicilië. Tijdens de 20e eeuw werd de Nero d’Avola vooral gebruikt in andere wijn Blends om die wijnen een diepere kleur en meer rijpingspotentieel te geven. De naam vond je dus bijna nooit terug op het label van de wijn. Inmiddels worden er ook veel wijnen gemaakt van uitsluitend Nero d’Avola en groeit dit druivenras niet alleen meer in de buurt van Avola maar over het hele eiland.