Chianti Classico DOCG 2015 - Chioccioli

Soepel rood
Italië
85% Sangiovese - 5% Merlot - 5% Syrah - 5% Cabernet Sauvignon
Toscana
14 maanden op eikenhouten vaten
2015
Deze wijn is ideaal bij kip, talrijke pasta’s, gegrild vlees en wild.
75cl
Bibenda 5 Grappoli, 94 James Suckling
€ 19,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

De wijn heeft een robijnrode kleur met granaatachtige schakeringen in de rand van het glas. In de neus zijn er complexe aroma’s van rood en donker fruit, met kruidige en geroosterde toetsen. De aanzet in de mond is vol en fruitig met een stevige structuur en fluwelen tannines die mooi in evenwicht zijn met een frisse aciditeit. De afdronk is aangenaam en de wijn blijft lang nasmaken in de mond.Het domein

Stefano Chioccioli is een internationaal gekend en gerespecteerd oenoloog en agronoom. Hij werkt al meer dan 25 jaar voor prestigieuze wijnhuizen in Italië, Frankrijk en Hongarije. De wijnen afkomstig uit zijn consultingopdrachten hebben ondertussen een karrenvracht aan onderscheidingen binnengeharkt. Meer dan 100 wijnen met 3 glaasjes in de Gambero Rosso, en in Wine Spectator en Wine Enthousiast meerdere 92+ scores met zelfs eenmaal 98/100. Robert Parker en The Wine Advocate onderscheidden hem reeds - als één van de twee enige Italiaanse wijnmakers - met een 100/100 score, net zoals Wine Spectator. En niet eenmaal, maar liefst twee maal!

De laatste jaren consulteert hij vooral het domein van zijn zonen, Niccoló en Enrico, die de absolute topwijnen van het merk Chioccioli Altadonna produceren. Twee jongens die de .2-versie van Italiaanse topwijnen op de kaart zetten. Hun project ontstond uit het verlangen naar de 'terugkeer naar de bodem' en zelf een product te creëeren dat de naam Toscane meer dan waardig is. Samen met hun vader volgen ze alle fases van het productieproces nauwgezet op.

Het Chioccioli domein heeft een eigen wijnmakerij in Gaiole in Chianti en de wijngaarden liggen in twee zones met het beste terroir van Chianti Classico, Gaiole en Quercegrossa. De bodems zijn half van klei en met een rijke textuur van kalksteen en marmer. Het zijn arme, rotsige gronden, maar waaruit de plant de beste kwaliteit kan halen. Alle werk gebeurt manueel. Men tracht de allerbeste polyfenolische rijpheid van de druiven te bekomen en de opbrengst per hectare wordt laag gehouden, 30 hecl/ha.

De druiven worden geoogst in kleine bakken en worden ’s nachts gekoeld. De dag nadien worden de druiven getrieerd op een dubbele trieertafel. De fermentatie vindt plaats in kleine inox vaten. Na een lange maceratie op de schil, gaat de wijn in Franse eiken vaten waar de malolactische gisting in plaats vindt. De wijn rijpt verder op zijn droesem in houten vaten gedurende 14 maanden. Verkoop na verdere afrijping van de wijn op de fles.