Chablis 'Cuvée de la Butte' 2017 - Maison Verget

Vol wit
Frankrijk
100% Chardonnay
Bourgogne
2017
Schaal- en schelpdieren, vis op de plancha en fris aperitief
75cl
€ 24,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Verrukkelijke Chablis met een neus van groene appel, citrusvruchten en grapefruit. De smaak is prachtig geconcentreerd, mineraal en mooi zuiver.

Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’  

In 1990 begint hij een voor die tijd zeer vooruitstrevend handelshuis: Maison Verget. Het kopen van most (het nog niet vergiste druivensap) is in de Bourgogne een oud gebruik, maar het instrueren van de boeren over hoe het land te bewerken en het oogsten van de druiven met eigen troepen op een door jezelf gekozen moment, was dat niet. Het wordt echter wel de sleutel tot succes voor Maison Verget. Vanaf het begin maakt dit handelshuis wijnen van een niveau dat maar weinig domeinen halen. Anno 2018 laat Guffens bij Maison Verget het dagelijkse werk steeds meer over aan zijn rechterhand Julien Desplans, met wie hij inmiddels vele jaren samenwerkt en die de filosofie van Maison Verget volledig beheerst.

Een perceel bij het dorp Chablis op een steile helling, dat raakt aan de premier cru ‘Les Butteaux’, met een ideale ligging op het zuidoosten en een zeer kalkrijke bodem. De oogst is hier altijd klein, maar van hoge kwaliteit. 80% van de wijn verblijft op inoxtank, 20% op eiken.