Brunello di Montalcino 'Altero' 2015 - Poggio Antico

Stevig rood
Italië
Sangiovese
Toscana
24 maanden op Franse eikenhouten vaten
2015
Bistecca alla Fiorentina, rood vlees, grillades, de betere barbecue.
75cl
James Suckling 97, Parker 95
€ 73,90

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Altero is de moderne upgrade van de klassieke Brunello's. Diepe robijnrode kleur. Zeer breed boeket van fruit en pure elegantie. De smaak is warm, vol, rond en zeer zacht in de mond. Deze wijn kan perfect nog enkele jaren kelderrijping verdragen.

James Suckling:

A beautiful cascade of blue and darker fruit precedes generous, enticing notes of saffron, dried orange rind, cumin, roasted thyme and nutmeg. Balanced and tightly framed on the medium-to full-bodied palate with mouthwatering fruit and crunchy acidity, coloring an ornately woven structure of silky tannins. Very long and velvety on the finish. Everything is where it should be. Drink in 2025.


Het domein

Wijngoed Poggio Antico omvat 200 hectare, waarvan 30 beplant met de Brunello en 2,5 met de Cabernet Sauvignon druif. Het bestaat sinds 1978 en werd in 1984 gekocht door de familie Gloder, een ondernemer uit Milaan. Momenteel wordt de bezitting geleid door Paola Gloder en haar man Alberto Montefiori, die de wijnmaker is. Het gebied is vrij heuvelachtig, de wijngaarden liggen optimaal gesitueerd op 450 à 500 meter hoogte. Door de hoge ligging hebben de wijnen van Poggio Antico naast een stevige, rijke smaak altijd een zekere verfijning en frisheid. Van de ongeveer 130.000 flessen in totaal die er jaarlijks gemaakt worden, gaat 110.000 naar het buitenland. Op het wijngoed is een fraai restaurant gelegen, dat ook de naam Poggio Antico draagt.

Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend, op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk 'ontdekt', in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn het 2.000 ha. De beste kwaliteiten komen van de wijngaarden ten zuiden van het dorp, waar de wijngaarden tot 500 meter hoogte liggen. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de Brunello druif, overigens in de Chianti Sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn

De Altero onderscheidt zich voornamelijk door de rijping in Franse eikenhouten vaten gedurende 24 maanden in plaats van 36 maanden in Sloveense eik. Nadien rijpt de Altero wel nog 24 maanden verder in eigen fles.