Brunello di Montalcino 2015 - Poggio Antico

Stevig rood
Frankrijk
Sangiovese
Toscana
36 maanden op Sloveense eikenhouten vaten
2015
Stevige vleesgerechten, rood vlees, grillades, bistecca alla fiorentina,...
75cl
Robert Parker 91, Winespectator 90, Gambero Rosso 2 bicchieri
€ 59,80

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Brunello's worden geproduceerd met 100% Sangiovese druiven. Deze cuvée is robijnrood van kleur. Intense aroma's van zwarte bessen, leder, kruiden en zoethout. Heerlijk afgerond in de mond. Elegant en harmonieus dankzij de zachte tannines. Hij heeft een lange en sierlijke afdronk met een volle smaak.


Het domein

Wijngoed Poggio Antico omvat 200 hectare, waarvan 30 beplant met de Brunello en 2,5 met de Cabernet Sauvignon druif. Het bestaat sinds 1978 en werd in 1984 gekocht door de familie Gloder, een ondernemer uit Milaan. Momenteel wordt de bezitting geleid door Paola Gloder en haar man Alberto Montefiori, die de wijnmaker is. Het gebied is vrij heuvelachtig, de wijngaarden liggen optimaal gesitueerd op 450 à 500 meter hoogte. Door de hoge ligging hebben de wijnen van Poggio Antico naast een stevige, rijke smaak altijd een zekere verfijning en frisheid. Van de ongeveer 130.000 flessen in totaal die er jaarlijks gemaakt worden, gaat 110.000 naar het buitenland. Op het wijngoed is een fraai restaurant gelegen, dat ook de naam Poggio Antico draagt.

Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend, op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk 'ontdekt', in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn het 2.000 ha. De beste kwaliteiten komen van de wijngaarden ten zuiden van het dorp, waar de wijngaarden tot 500 meter hoogte liggen. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de Brunello druif, overigens in de Chianti Sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn.

In totaal rijpt deze Brunello 4 jaar waarvan 36 maanden in Sloveense eikenhouten vaten. De overige 12 maanden rijpt deze Brunello verder in eigen fles in de kelder van Poggio Antico.