Botrosecco 2018 - Le Mortelle

Soepel rood
Italië
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Toscana
12 maanden op eikenhouten vaten
2018
Heerlijk bij pasta's, kalfsvlees en grillades
75 cl
€ 17,50

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Een mooi gebalanceerde blend van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Geuren van balsamico, bitter-zoete bessen en een hint van vanille. Het rijpe rode fruit knalt het glas uit en maakt deze Botrosecco zeer aangenaam en zacht van smaak. Mooie afdronk! De naam ‘Botrosecco’ verwijst naar een oude, inmiddels opgedroogde, slotgracht op het landgoed.

Het domein

Op zo’n 20 kilometer van Grosetto liggen de kelders van Le Mortelle verborgen in een heuvel, omringd door dennenbomen, olijfbomen en Mediterrane struiken. De Etrusken verbouwden al wijn op het land dat ze hadden getransformeerd van moeras tot vruchtbare landbouwgrond. Maar met het verdwijnen van deze cultuur veranderde het landschap wederom in moeras.

Pas in de 19de eeuw werd het land opnieuw gebruikt voor landbouw. Le Mortelle was pionier in de regio en begon met het verbouwen van olijven, abrikozen, pruimen en perziken. Zo’n 40 jaar lang werd hier voornamelijk fruit verbouwd. Sinds 1999 is het huis in handen van de Antinori familie. De familie begon naast fruit ook weer wijn te verbouwen op de grond en plantte zo’n 160 hectare met wijnstruiken aan. Naast de wijnbouw bleef ook het fruit en werd dit zelfs biologisch gecertificeerd.

Sinds 2010 is het nieuwe wijnhuis in gebruik. Uit respect voor het land zijn de kelders verwerkt in een bestaande heuvel. Deze ligging bevorderd daarnaast ook de duurzaamheid waarmee de wijn wordt verbouwd. Onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid en zwaartekracht kunnen worden beheerd door de natuur.

In de wijnen van Le Mortelle vind je een kruidig aroma afkomstig van de typisch Toscaanse Mortella, een struik met wilde zwarte bes die je overal langs de kust tegenkomt. Deze struik is de inspiratie geweest voor de naam van het huis en ook in het logo van Le Mortelle vind je hem terug.

Het wijngebied Maremma is nog relatief onontdekt, maar zit vol verrassingen en is met zijn enorme potentie voor het produceren van kwaliteitswijnen een mooialternatief voor de bekendere Toscaanse gebieden.