Bodegas y Viñedos Ponce ligt in Villanueva de la Jara, een onopvallend dorpje ongeveer 160 km ten westen van Valencia. Het wijnhuis bezit 22 hectare. Hier liggen de wortels van de eigenaar Juan Antonio Ponce, die voor wijn maken in de wieg is gelegd en het vak als kleine jongen van zijn vader heeft geleerd. Op 17-jarige leeftijd werd hij al oenoloog. Tijdens zijn leertijd liep hij 5 jaar stage bij Telmo Rodríguez en ging tevens naar Frankrijk. Als jongeman van 23 nam hij het familiewijngoed over. Samen met zijn vader kreeg hij het voor elkaar om in korte tijd tot een van de beste wijnadressen uit te groeien in de relatief onbekende Denominación de Origen Protegida Manchuela.
In het verlaten achterland van Valencia regeert de druivensoort bobal. Deze druif groeit aan druivenstokken die soms wel 90 jaar oud zijn. Het wijnhuis werkt voornamelijk ambachtelijk en ze doen niet aan high-tech. Dit is tamelijk ongewoon voor een Spaans wijnhuis. De wijnen zijn echter een unicum! Ze zijn bijna allemaal van bobal gemaakt, er zijn alleen nog 2 kleine oplages van de autochtone druivensoorten albilla (wit) en moravia agria (rood). Sinds Robert Parker’s Wine Advocate en Jancis Robinson de bodega hebben ontdekt, is het geen geheimtip meer. Dat is overigens geen wonder, aangezien de wijnen van Juan (El Reto, Buena Pinta, Clos Lojen, Estrecha, Pino, P.F. - Pie Franco) vandaag de dag tot de spannendste wijnen behoren die het Iberisch Schiereiland te bieden heeft.
Ponce Bobal Viña Viejas 'Clos Lojen' Manchuela 2019 is gemaakt van 100% Bobal. De druiven komen van dertig jaar oude wijnstokken, die op kei- en kalkbodem staan aangeplant. De oogst, de selectie van druiven en het ontstelen geschiedt handmatig. Enkel hele druiven, inclusief steeltjes en schil, worden gemacereerd. Daarna volgt het persen en de fermentatie met wilde gisten in 4000 liter vaten. Vervolgens rijpt de wijn zes maanden in gebruikte 10.000 tot 15.000 liter vaten van eikenhout. Er zijn ongeveer 55.000 flessen geproduceerd.