Bobal Viñas Viejas 'Clos Lojen' - Bodegas y Viñedos Ponce

Soepel rood
Spanje
Bobal
Castilla la Mancha
6 maanden op eikenhouten vaten
2019
Heerlijk bij pizza, pasta's, tortilla's
75 cl
Robert Parker 92
€ 10,45

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

De intense, granaatrode kleur met paarse reflexen zinspeelt al op een hemelse wijnervaring. Het stoere bouquet wordt gedomineerd door rode bessen, zwarte kersen, hartige tonen, een fijne mineraliteit en een robuuste kruidigheid die kenmerkend is voor een echte Bobal. In de mond is de wijn eerst zeer fris en fruitig. Maar laat je niet voor de gek houden! Daarna volgen compacte tannines, een pittige, aangename structuur, weelderige bessenaroma’s, een frisse mineraliteit en een lange, krachtige finale.

Robert Parker:

"The entry-level Bobal 2019 Clos Lojen mixes grapes from two villages, Villanueva de la Jara and Iniesta. The grapes fermented with full clusters in 4,500-liter oak vats and matured in 10,000- and 15,000-liter oak vats for six months. It started with a strong nose reminiscent of carbonic maceration, but it soon turned into more licorice and serious aromas. This comes from a zone that ripens early, so the grapes were picked before the rain. The palate is medium-bodied with very fine tannins, and it's very tasty with moderate alcohol and good freshness, making it very versatile with food. It feels like a very complete vintage for this super affordable bottling, in line with the 2017; it has depth and is more serious than what the price might suggest. Great value!" - Luis Gutiérrez


Het domein

Bodegas y Viñedos Ponce ligt in Villanueva de la Jara, een onopvallend dorpje ongeveer 160 km ten westen van Valencia. Het wijnhuis bezit 22 hectare. Hier liggen de wortels van de eigenaar Juan Antonio Ponce, die voor wijn maken in de wieg is gelegd en het vak als kleine jongen van zijn vader heeft geleerd. Op 17-jarige leeftijd werd hij al oenoloog. Tijdens zijn leertijd liep hij 5 jaar stage bij Telmo Rodríguez en ging tevens naar Frankrijk. Als jongeman van 23 nam hij het familiewijngoed over. Samen met zijn vader kreeg hij het voor elkaar om in korte tijd tot een van de beste wijnadressen uit te groeien in de relatief onbekende Denominación de Origen Protegida Manchuela.

In het verlaten achterland van Valencia regeert de druivensoort bobal. Deze druif groeit aan druivenstokken die soms wel 90 jaar oud zijn. Het wijnhuis werkt voornamelijk ambachtelijk en ze doen niet aan high-tech. Dit is tamelijk ongewoon voor een Spaans wijnhuis. De wijnen zijn echter een unicum! Ze zijn bijna allemaal van bobal gemaakt, er zijn alleen nog 2 kleine oplages van de autochtone druivensoorten albilla (wit) en moravia agria (rood). Sinds Robert Parker’s Wine Advocate en Jancis Robinson de bodega hebben ontdekt, is het geen geheimtip meer. Dat is overigens geen wonder, aangezien de wijnen van Juan (El Reto, Buena Pinta, Clos Lojen, Estrecha, Pino, P.F. - Pie Franco) vandaag de dag tot de spannendste wijnen behoren die het Iberisch Schiereiland te bieden heeft.

Ponce Bobal Viña Viejas 'Clos Lojen' Manchuela 2019 is gemaakt van 100% Bobal. De druiven komen van dertig jaar oude wijnstokken, die op kei- en kalkbodem staan aangeplant. De oogst, de selectie van druiven en het ontstelen geschiedt handmatig. Enkel hele druiven, inclusief steeltjes en schil, worden gemacereerd. Daarna volgt het persen en de fermentatie met wilde gisten in 4000 liter vaten. Vervolgens rijpt de wijn zes maanden in gebruikte 10.000 tot 15.000 liter vaten van eikenhout. Er zijn ongeveer 55.000 flessen geproduceerd.