winkelwagen - € 0,00

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

BIO

Wat is een biologische wijn?

Biologische wijnen worden bereid uit biologische geteelde druiven. Biologische wijnbouw brengt deze kwaliteitsdruiven voort: de vruchten van resistente wijngaarden, in goede gezondheid en op natuurlijke manier verbouwd op een levende bodem. Deze druiven zijn met aandacht en zorg voor het milieu geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, GGO’s en met minimaal gebruik van chemische gewasbeschermings-middelen. Men besteedt meer aandacht aan het natuurlijke leven in en rond de wijngaard. Een levendige en evenwichtige bodem is een zeer belangrijke schakel. De biologische wijnbouw zoekt voor zover als mogelijk een evenwicht en neigt meer naar een systeem van autoregulatie, eerder dan een systematische strijd tegen ziekten. De biologische wijnbouw gebruikt systematische bestrijdingsmiddelen van biologische oorsprong zoals insecten, predatoren die zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de populatie van andere vernietigende insecten.

Wat is een biodynamische wijn?

Biodynamische wijnbouw berust op dezelfde grondprincipes als biologische wijnbouw maar gaat nog een stapje verder. De Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner (1861-1925) is de grondlegger van biodynamische wijnen. Deze aanpak is gebaseerd op de komische krachten van de volle maan, Venus en Mercurius. Ze beïnvloeden de gezondheid van planten en helpen bij het bestrijden van ziekten en plagen. Werkzaamheden in en rond de wijngaard en bij de vinificatie worden dmv een hemelkaart afgesteld op de stand van de hemellichamen en op de levensritmes. Het gebruik van verschillende plantensoorten, landbouw-gewassen en dieren, noodzakelijk om een autonoom systeem te doen functioneren wordt aangemoedigd. De mest van de dieren als het organisch afval van de boerderij worden gerecycleerd en vormen de basis van de compost die gebruikt wordt. Diverse maatregelen worden genomen om het evenwicht en de gezondheid van de bodem te waarborgen, de kwaliteit van de wortelvorming en de ontwikkeling van de bacteriologische activiteit. Anderzijds zijn kunstmest, pesticiden, onkruidverdelgende middelen, fungiciden, oplosbare fosfaten, potassiumzouten en GGO’s ten strengste verboden. Ze besteden veel aandacht aan de verbetering van de compost door middel van biodynamische preparaten. De wijnboeren werken hard aan de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten voor het maken van de compost zoals duizendblad (502), kamille (503), brandnetel (504), eikenschors (505), paardenbloem (506) en valeriaan (507). Biodynamische preparaten zoals het koemestpreparaat (500) en het kiezelpreparaat (501) worden in een koehoorn gedaan die worden ingegraven in de bouwvoor van een humueuze akker in tot het voorjaar. Omstreeks Pasen worden die hoorns dan weer uitgegraven. Deze preparaten zijn zeer nuttig want dieren en planten zijn vaak specialisten waar het de verwerking van astrale en etherische krachten betreft. Er zijn ook andere preparaten die worden verstoven op de grond en op de druivenranken. De resultaten uiten zich zowel in de wijngaarden als in het eindproduct. Zo komen er praktische geen ziekten voor omdat de planten hiervoor immuun zijn.

 

De selectie biologische-wijnen hieronder zijn geordend volgens alfabetische volgorde maar via de winkelopties (links) kan je deze rangschikken volgens prijs/type en jaargang. 

 

Stel een Aflopende Directie in
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
per pagina
Stel een Aflopende Directie in
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
per pagina

--> © Wijnhuis Christiaens NV - Ijzerbron 18 3700 Tongeren - BTW BE 0434-654-327 - Tel: 012/23.17.42 - Fax: 012/39.11.73 - BME | E-Commerce - E-Fulfilment