Barbaresco 'Cotta' 2015 - Albino Rocca

Stevig rood
Italië
100% Nebbiolo
Piemonte
24 maanden op eikenhouten vaten
2015
Grote wijn als begeleider van topgastronomie.
75cl
Antonio Galloni 93+, Wine Enthusiast 94
€ 43,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Nieuwste ster aan het Barbaresco sterren firmament van Albino Rocca. Verleidelijke Nebbiolo, doch rijke en robuuste wijn. Puur genot!

Het domein

Piemonte is een wijnregio in het noorden van Italië, beschermd door de Alpen en gelegen in het hart van de Langhe heuvels. De Oude Grieken begrepen reeds het potentieel voor wijnbouw in deze beschermde regio en verscheepten de wijnen vanaf de havens van Ligurië over het hele rijk. Nu nog erkent eenieder Piemonte als een absolute topregio met ronkende namen als Barolo en Barbaresco.

Vier generaties vertellen het verhaal van de wijnmakerij Albino Rocca, met grootvader Albina en vader Angelo Rocca (in 2012 omgekomen in een vliegtuigcrash) en nu de drie dochters Daniela, Monica en Paola samen met de schoonzoon Carlo. Vandaag, net als in het verleden, zijn ze voortdurend op zoek naar wijnen van de hoogste kwaliteit die de kenmerken, zuiverheid en elegantie uitdrukken die zo herkenbaar verbonden zijn met het grondgebied van Barbaresco.

Men wil evolueren, terwijl de wortels stevig verankerd blijven, zodat je in elk label en elke fles de symbolen van kwaliteit kunt vinden die Albino Rocca vertegenwoordigen. De beste uitdrukking van de bedrijfsfilosofie is te vinden in de wijngaarden, die zijn gelegen in de meest nobele productiegebieden van Barbaresco DOCG, die bestaan ​​uit Nebbiolo en ook Barbera, Dolcetto, Cortese, Chardonnay en Moscato omvatten.

Dankzij de hulp van Carlo, Angelo's favoriete student, en de zorg en aandacht in de wijngaarden met respect voor elke variëteit en benaming, en ook met het exclusieve gebruik van grote eiken vaten voor het verouderen van deBarbaresco DOCG, dragen al deze dingen bij aan de unieke kenmerken van de wijnen bij Albino Rocca.

Cottà komt uit een van de bekendste Barbaresco-subzones en is een historische cru die als eerste van een enkele wijngaard is gemaakt. Halverwege de zuid-westhelling grenst deze kleine hoek van ons landgoed aan onze historische Gepin en direct tegenover onze Ronchi-wijngaarden. Het is een klein gebied en produceert niet meer dan 15 hl van wijnstokken die voor het grootste deel meer dan zijn 50 jaar oud. De kleigranula-grond produceert rijke, solide en robuuste wijnen die goed samengaan met het elegante Nebbiolo. Ondanks de kleine oppervlakte van de wijngaard, besloten we in 2015 te blijven experimenteren op zoek naar nog een andere uitdrukking van de geweldige Barbaresco-geest. Deze experimenten hebben opnieuw de grote rijkdom van ons terroir aangetoond. Zoals met al onze andere cru Ronchi, Ovello en Montersino, is Cottà gerijpt in Duits en Oostenrijks (Stockinger) eiken vat. De productie is beperkt tot slechts 2.000 flessen.