Au Fil du Temps 'Cuvée Gold' - Verget du Sud

Expressief wit
Frankrijk
Marsanne - Rousanne - Viognier - Chardonnay
Côtes du Rhône
Groenteschotels, pasta’s, asperges, schaaldieren en visbereidingen (met of zonder saus). Ook lekker bij zachte kazen.
75cl
€ 8,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Deze Chardonnay, Viognier, Marsanne en Roussanne blend zou blind geproefd kunnen doorgaan voor een moderne bourgogne met de nadruk op fruit en een fijne houttoets. In tegenstelling tot de “gewone” Au fil du temps bracht deze “Cuvée Gold” immers enige tijd door op gebruikte bourgognevaten. Dit is een heel verleidelijke all-rounder die een heel mooi evenwicht tentoonspreidt tussen volle vettigheid en lichte frisheid.


Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’

Verget du Sud is een initiatief van Guffens waarbij hij wijnen maakt van aangekochte druiven in het zuiden van Frankrijk. Zoals hij dat in de Bourgogne doet via Maison Verget, sloot hij akkoorden met landbouwers die hij al jaren kent en waarvan hij het werk in de wijngaard nauwgezet volgt, van bij de aanplant van nieuwe wijnstokken tot aan de oogst. Hij staat zelf in voor de vinificatie en de rijping.

Deze cuvée, zonder vermelding van wijnjaar, wordt gemaakt volgens de "solera-techniek", die vooral in Andalusië erg populair is. De vaten worden voor de rijping op meerdere niveaus gestapeld, de onderste laag ("solera" genoemd) bevat de oudste wijnen, de bovenste de jongste wijnen. Uit de onderste vaten wordt de te bottelen wijn getapt, waarna deze solera-vaten worden aangevuld met een equivalente hoeveelheid wijn uit de hogere laag. Deze handeling wordt bij elke botteling herhaald. Dankzij deze techniek wordt het kwaliteitsniveau van de wijn gelijkmatiger en wint deze ook aan diepte. Resultaat: een wijn met een verbluffende prijs-kwaliteitverhouding!